Достапни линкови

Зголемените температури носат голем ризик од болести


Западнонилска треска, комарец.

Климатските промени во 21 век поврзани со намалување на количината на врнежите и големите температурни разлики во денот и ноќта носи голем ризик од болести.

Во Македонија досега има пријавено само неколку случаи на западнонилска треска и на маларија што главно се увезени од лица кои биле во тропски земји и од таму ја внеле, велат надлежните. Тие сметаат дека не треба да се потценува оваа ситуација бидејќи доаѓа период на многу високи температури. Нема други посериозни заболувања кои може да се јават од тропските земји, како што се вирусни хеморагични трески, но мора да бидеме спремни и да очекуваме појава на такви заболувања со оглед на се почестите патувања надвор од државата особено за време на летните одмори.
Пред патување во странство секој да се јави во центарот за јавно здравје за да му посочат какви мерки треба да си примени пред да замине во таа земја. Доколку се работи за маларија, ако во земјата во која патува има маларија, потребно е да си земе лекови за маларија, доколку се работи за жолта треска треба да се вакцинира итн.
Доктор Јованка Костовска, раководител на Секторот за превентивна здравствена заштита во Министерството за здравство. „

„Затоа како држава препорачуваме пред патување во странство секој да се јави во центарот за јавно здравје за да му посочат какви мерки треба да си примени пред да замине во таа земја. Доколку се работи за маларија, ако во земјата во која патува има маларија, потребно е да си земе лекови за маларија, доколку се работи за жолта треска треба да се вакцинира итн“, вели доктор Јованка Костовска, раководител на Секторот за превентивна здравствена заштита во Министерството за здравство.

Бидејќи западнонилската треска се пренесува преку каснување од комарец потребно е населението да си ги преземе личните заштитни мерки, а тоа е во дворовите не треба да дозволи да има застоена вода, редовно да ги чистат олуците на куќите, да поставуваат заштитни мрежи на вратите и прозорците, да се мачкаат со заштитни средства и да поставуваат специјални свеќи во дворовите кои штитат од комарци. За да се заштитат од крлежи, луѓето кога одат на отворени површини, по шуми и ливади да носат соодветна облека која ќе остава што помалку откриени делови од телото.
Првенствено заради тоа што одредени болести за кои порано се сметаше дека веќе се искоренети или дека воопшто ги нема на овој дел на континентот повторно ни се појавуваат.
Доктор Жарко Караџовски од Републичкиот завод за здравствена заштита.

Надлежните појаснуваат дека климатските промени во 21 век поврзани со намалување на количината на врнежите и големите температурни разлики во денот и ноќта носи голем ризик од болести.

„Првенствено заради тоа што одредени болести за кои порано се сметаше дека веќе се искоренети или дека воопшто ги нема на овој дел на континентот повторно ни се појавуваат“, изјави доктор Жарко Караџовски од Републичкиот завод за здравствена заштита.

Маларијата била типично заболување пред 100- тина години. Во последните три години има 13 случи на лица кои биле во Африка и тука ја донесуваат маларијата. Она што ни се случува повторно е и појава на западнонилска треска. Инаку надлежните исто така предупредуваат дека стандардно во наредниот период треба да се внимава и на стомачни вируси и на сончаници поради високите температури.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG