Достапни линкови

Инсекти во Пелагонскиот регион


Битола

Климатските промени предизвикани од глобалното затоплување стануваат многу погодни за развојот на инсектите во Пелагонискиот регионот, посочуваат експертите.

Тие објаснуваат дека зголемените температура и влажност, односно жешките лета, топлите зими и обилни дождови го продолжуваат биолошкиот циклус кај комарците и други инсекти кои пренесуваат заразни болести. Од оние кои се среќаваат во пелагонискиот регион, лекарите ги посочуваат лајмската болест и лајшманиозата.
Уште една болест карактеристича за пелагонискиот крај е лајшманиозата. Тоа е паразитарно заболување кое го пренесува флеботом, една врста на мушичка или комарец кој од кучињата скитници ја пренесува со каснување на човекот. Болеста е со висока смртност некаде поголема од 10 отсто


,,Уште една болест карактеристича за пелагонискиот крај е лајшманиозата. Тоа е паразитарно заболување кое го пренесува флеботом, една врста на мушичка или комарец кој од кучињата скитници ја пренесува со каснување на човекот. Болеста е со висока смртност некаде поголема од 10 отсто, а се јавуваат главоболка, потење, слабеење, болки во мускулатурата. Во изминатите години имаше неколку случаи, од кои два-три смртни."

вели епидемиологот д-р Тони Коњановски. Експертите посочуваат на опасноста дека во следните години тука може да се насели и комарец сличен на маларичниот.

,,Во регионот на медитеранот има појава на еден комарец чија постојбина е Африка, се вика тигрест комарец и предизвикува карактеристична болест која се нарекува чикунгунија, порано непозната за овие краишта. Во превод на јазикот во Танзанија каде првпат била откриена значи изобличен од болка што сугерира на ревматски промени на зглобовите со страшни болкии. Во Европа во 2007 одина имаше голема епидемија во Италија. Го има во Хрватска, во Грција, сигурно дека ќе го имаме и кај нас."

додава Коњановски.
Спас од инсектите лежи во превентивната дезинсекција, но важна да се работи и на напредна дијагностика зашто овие болести на почеток даваат симптоми како настинка, а доколку задоцнето се откијат можат значително да го наружат здравјето на пацинетот.
  • 16x9 Image

    Жанета Здравковска

    Родена во Битола на 15.01.1977 година. Дипломирала на Педагошкиот факултет во Битола во 1999 година, а магистерски студии завршила на постдипломските студии по менаџмент на човечки ресурси на Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања во Скопје. Работела како новинар во повеќе локални редакции во Битола, а за Радио Слободна Европа известува од 2002 година. 

XS
SM
MD
LG