Достапни линкови

Најизразена политичката дискриминација


Народниот правовбранител Иџет Мемети.

Годинава граѓаните најмногу се жалат на повреда на работните односи, политичка дискриминација и прекршување на потрошувачките права.

Една од првите работи на кои укажува Народниот правобранител во Годишниот извештај е дека во услови на поделеност на општеството од најразличен вид, поделбата според политичко убедување е најизразена. Неговото согледување врз основа на поднесените претставки е дека ова во најголема мерка се чувствува во областите кои се однесуваат на правата од работен однос.
Ние во 19 случаи водевме постапка, констатиравме дискриминација, но најповеќе политичка за една локална самоуправа. Народниот правобранител достави барање до трудовата инспекција и побара да бидат поништени сите противзаконски акти, кои како основ ја имале исклученоста, односно припадноста во друга политичка опција, и тоа се случи.
Иџет Мемети,Народен правобранител.

„Ние во 19 случаи водевме постапка, констатиравме дискриминација, но најповеќе политичка за една локална самоуправа. Народниот правобранител достави барање до трудовата инспекција и побара да бидат поништени сите противзаконски акти, кои како основ ја имале исклученоста, односно припадноста во друга политичка опција и тоа се случи.“

Презентирајќи го Годишниот извештај за работата на оваа институција, Народниот правобранител Иџет Мемети на прес конференцијата наведе дека граѓаните најмногу се жалеле на правосудството, потрошувачките права, работните односи, имотно-правните односи, затворите, полицијата, пензиското и инвалидското осигурување, социјалата и правата на децата.

Мемети обрна внимание и на фактот дека драстично е зголемен бројот на претставки од граѓаните за заштита на нивните права во однос на услугите и производите што ги добиваат. Мемети смета дека се понагласено и позагрижувачко
Поголем дел од нив се однесуваат на електричната енергија, на топлинската енергија, се зголемува бројот на граѓани кои бараат заштита од телекомуникациските оператори.
Иџет Мемети, Народен правобранител.

станува незадоволството од начинот на кој се третираат граѓаните како потрошувачи и квалитетот на услугите што ги добиваат што говори за се поизразената доминантна позиција на одредени даватели на производи и услуги.

„Поголем дел од нив се однесуваат на електричната енергија, на топлинската енергија, се зголемува бројот на граѓани кои бараат заштита од телекомуникациските оператори, односно одредени компаниии држат монопол, дека регулаторните тела се уште ни се кревки и не можат тој баланс на пазарната економија да го држат и дека честопати се случува да им доаѓаат енормни сметки за работи за кои тие се убедени дека не ги потрошиле.“

Мемети смета дека нееднаквиот третман на граѓаните, делбите и исклучувањата по разни основи остануваат забележителни појави.

Оваа година е забележано дека има институции во државата во кои нема ниту еден припадник од одредена заедница. Има институции во кои нема ниту еден припадник од албанската заедница, турската, влашката, македонската, рече Мемети. Според него, иако во извештајната година се забележува голем пораст на претставки од граѓаните кои бараат заштита од дискриминација, сепак, тие се уште не ги пријавуваат ваквите случаи.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG