Достапни линкови

Зиме, лете Тетово без вода


Тетовци немаат вода. Иворите работат едвај со половина капацитет. Поради рестрикциите, граѓаните денот си го планираат според временскиот период кога низ славините на чешмите им протекува вода.

Како снегот да не им е доволен, па овој период тетовци мака мачат и со водоснабдувањето. Снегот не ја зголеми издашноста на изворите со кои Тетово се снабдува со вода за пиење, а проблеми се создаваат и од ниските температури. Студеното време не дозволува доток на водата во градскиот водовод. Според директорот на ЈКП Тетово, Ајет Мурати, од потребните 300, издашноста на изворите изнесува 150 литри вода во секунда.
Вода немаме преку цел ден, од 12 до ноќе до 12 преку ден и тогаш по малку пуштаат, немаме кај да миеме садови, немаме кај да се измиеме, неможеме да одржуваме хигиена.
Анкетиран граѓанин.

Со цел да се ублажи проблемот во снабдувањето со вода, ЈКП Тетово во континуитет применува рестрикции. Секојдневно тетовци немаат вода со часови. Најзагрижувачка е состојбата со водоснабдувањето во повиските градски населби, таму во едно деноноќие вода има само неколку часови. Граѓаните денот си го планираат според временскиот период кога низ славините на чешмите им протекува вода.

„Вода немаме преку цел ден, од 12 ноќе до 12 преку ден и тогаш по
Ајет Мурати директор на ЈКП Тетово.
Ајет Мурати директор на ЈКП Тетово.
малку пуштаат, немаме кај да миеме садови, немаме кај да се измиеме, не можеме да одржуваме хигиена.“

Од тетовското комунално претпријатие посочуваат дека годинава ќе се реши проблемот со водоснабдувањето во градот. До ресорните министерства е аплицирано за добивање на средства за довршување на новиот водовод и
Ќе имаме уште 50 литри во секунда плус. Се надевам дека само оваа година ќе биде ова, ова се повторува на секои 10 години, во 2001 имаше 140 литри во секунда, исто сега имаме 150 литри во секунда.
Ајет Мурати, ЈКП Тетово.

поставување на нови водомери, а преку странска банка се очекува да се добијат пари и за обновување на дел од градската водоводна мрежа.

Според директорот на ЈКП, Ајет Мурати, можно е Тетово да добие нови дополнителни 50 литри вода во секунда, од нови извори во атарот на село Гајре.

„Ќе имаме уште 50 литри во секунда плус. Се надевам дека само оваа година ќе биде ова, ова се повторува на секои 10 години, во 2001 имаше 140 литри во секунда, исто сега имаме 150 литри во секунда, не сметајќи ги дополнителните пумпи што работат во Тетово“, изјави Ајет Мурати директор на ЈКП Тетово.

За ублажување на состојбата со недостигот од вода активирани се и дополнителни 5 бунари кои го потпомагаат водоснабдувањето во градот.
XS
SM
MD
LG