Достапни линкови

Што ќе се реализира од ветувањата?


Што ќе се реализира од ветувањата за заздравување на домашната економија?

Кои се мерките кои треба владејчката партија да ги преземе по изборите за економски развој на земјата и што од ветеното ќе реализира?

Намалување на даноците, зголемување на платите и пензиите, евтини кредити за бизнисмените, како и изградба на патишта и зголемување на субвенциите во земјоделството…Ова се некои од ветувањата од Манифестот на ВМРО-ДПМНЕ за време на предизборната кампања. Во меѓувреме трговскиот дефицит во првите четири месеци од годинава се искачи на 940 милијарди долари. Кои се според експертите мерките кои
Ние треба да се фокусираме на извозно ориентирани гранки, сектори кои што после може да имаат домино ефект врз домашната економија во смисла носење на тој профит кој што би го имале македонските компании надвор и носење на свежи пари во домашната
економија.

треба владејчката партија да ги преземе по изборите за економски развој на земјава? Економскиот аналитичар Висар Адеми вели дека треба да се направи анализа кои сектори се извозно ореинтирани и кои имаат потенцијал, а не да им се помога на оние кои не даваат резултати.

„Ние треба да се фокусираме на извозно ориентирани гранки, сектори кои што после може да имаат домино ефект врз домашната економија во смисла носење на тој профит кој што би го имале македонските компании надвор и носење на свежи пари во домашната економија.“

Како и навистина да се привлечат странски инвеститори, додава Адеми.


„Затоа што тие не само што ќе инвестираат и ќе донесат и нови работни места туку ќе донесат и знаење и ќе има некој домино ефект врз снабдувачи или локални партнери кои се многу мали компании кои потоа би ги снабдувале овие поголеми компании.“

Бизнисменот Зоре Темелковски вели дека економските проблеми и кризата се избалансирала преку инвестициите од страна на владата и дисциплината при собирањето на буџетските пари од даночните обврзници. Според него владата сега треба да го реши чистењето на билансите на надворешниот долг.
Тие 600 милиони евра треба да дадат еден добар импут во земјоделието и да се покаже дека не се фрлени во рамки на маркетиншки, политички поени, туку за заздравување на економијата.

„И мислам дека тоа всушност ќе биде и фундаментот за добра порака кон странскиот капитал за брзо за влезе и приклучните фондови коишто се европските фондови, брзо ќе ги имплементираме.“

Другата компонента се најавените 600 милиони евра субвенции за земјоделците кои на краток рок веќе даваат резултати, додава Темелковски.

„Тие 600 милиони евра треба да дадат еден добар импут во земјоделието и да се покаже дека не се фрлени во рамки на маркетиншки, политички поени, туку за заздравување на економијата.“

Според Темелковски овие два предуслови ќе му дадат сигурност на стопанството и домашните субјекти ќе се охрабарат да инвестираат и тие мора да бидат спроведени за во земјата да има економски развој.
  • 16x9 Image

    Марија Митевска

    Новинарската кариера ја започна во 2008 година во А1 телевизија како репортер во информативната програма.  Родена е на 14.04 1984 година во Скопје. Од мај 2009-та работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

XS
SM
MD
LG