Достапни линкови

Жените на дното на кандидатските листи


Невладините организации од општините Дебар, Центар Жупа и Маврово-Ростуше, незадоволни од позицијата на жените на кандидатските листи.

Невладините организации, но и поголемиот број членови на политичките партии во општините од најзападниот регион на нашава земја Дебар, Центар Жупа и Маврово-Ростуше, и во пресрет на овие предвремени избори не се задоволни од местото што жените го имаат на кандидатските листи за пратеници. Во постапката за предлагање кандидати за пратеници се внимавало на утврдената
Тие ќе ги најдете на кандидатските листи за пратеници, но ниту една од нив нема некоја добитна позиција и покрај фактот што има жени кои имаат влијание во средината и имаат подршка од
гласачите.
застапеност на понежниот пол, но сепак нивната позиција на листите фактички не им дава можност да дојдат до целта и да станат пратеници, вели Сихана Каба од невладниот сектор.

„НВО-та не се задоволни од позицијата на жените на кандидатските листи. Партиите го запазуваат процентот, но жените се на дното на кандидатските листи за пратеници. Ги има на 12, 15, 16 место итн. Ние најавуваме поголема активност и координација со политичките партии за наредните избори, состојбата да се смени на подобро. Жените треба да ги добијат и во овој регион потребните позиции на листите.“

Дебар

Слична е оценката и на поголемиот број членови на политичките партии, подвлекува Фадрија Мустафовска, член на раководството на една од политичките партии кои делуваат во најзападниот регион во земјава, во општините Дебар, Центар Жупа и Маврово-Ростуше.

„Како вообичаено и овој пат жените не се доволно застапени во политичките активности. Тие ќе ги најдете на кандидатските листи за пратеници, но ниту една од нив нема некоја добитна позиција и
Партиите го запазуваат процентот, но жените се на дното на кандидатските листи за пратеници. Ги има на 12, 15, 16 место итн.
покрај фактот што има жени кои имаат влијание во средината и имаат подршка од гласачите.“

Инаку за застапеноста на жените во политичкиот и општествениот живот во наведените три општини како на невладините здруженија така и на политичките партии, стои оценката дека треба многу повеќе да се стори за поголема застапеност на жената на раководните функции. Имено од околу 30- тина инститиции кои делуваат на локално ниво, само 3 жени се на раководни функции, додека пак во Советите на општините таа бројка исто така е многу мала. Така во Советот на општина Дебар, од 17 советници, само 3 се жени, додека, пак, во општините Центар Жупа и Маврово-Ростуше, бројот на жените е по две.
  • 16x9 Image

    Кенан Мимидиновски

    Кенан Мимидиновски, роден 1954 во Дебар. Завршил Правен факултет во Скопје, а со новинарство професионално се занимава 30 години. Најпрвин во Радио Дебар како новинар, а подоцна 12 години и како главен и одговорен уредник . Дописник на Радио Слободна Европа од Дебар е од 2001 година.

XS
SM
MD
LG