Достапни линкови

Ќе гласа ли дијаспората?


Ќе се обезбедат ли услови за гласање на дијаспората?

Иселениците велат дека би излегле да гласаат на изборите само ако гласачкото место им е блиску. Експертите и натаму изразуваат резерва во однос на овој процес.

Иселниците се сомневаат во спроведувањето на избирачкиот процес во дијаспората. Тие велат дека ќе излезат на избори само доколку избирачкото место им е во близина на живеалиштето. Тие се жалат и дека не се доволно запознаени со процесот на гласање ни со случувањата во Македонија.

„Јас живеам на Флорида, немаме Конзулат таму блиску, не би отишла до Вашингтон за да гласам.“
Јас живеам на Флорида, немаме Конзулат таму блиску и не би отишла до Вашингтон за да
гласам.


„Би гласале само ако знам, ако имам информации за тоа што се случува. Ако не знам што се случува залудно ќе гласам.“

„Дали тоа препукување меѓу партиите, дава утеха за нас иселениците. Дали тоа технички ќе се изведе, искрено да ви кажам, се сомневам.“

Експертите предупредуваат дека гласањето на дијаспората ќе биде проблематично од најмалку 4 аспекти. Прво недоволни се 50-тина
Би гласала само ако знам, ако имам информации за тоа што се случува. Ако не знам што се случува залудно ќе гласам
дипломатско- конзуларни претставништва на сите континенти за гласањето да биде достапно за поголемите македонски исленички заедници во Европа, Австалија, САД и Канада, потоа немањето на точни податоци за големината на гласачкото тело во дијапсората, информирањето на ислениците за предизборната кампања и капацитетот на претставништвата да спроведат избори.

Архивска фотографија: Избори во 2009 година

Поранешниот македонски конзул во САД, Филип Петровски смета дека дипломатските претставништва не се подготвени за избори и се сомнева дека гласовите на дијаспората можат да бидат злоупотребени.

„Ако некој живее да речеме во Средна Америка или во Сан Франциско на пример, а треба да дојде да гласа во Детроит или Вашингтон, и за тоа ќе
Ако некој живее да речеме во Средна Америка или во Сан Франциско на пример, а треба да дојде да гласа во Детроит или Вашингтон, и за тоа ќе треба да користи авионски превоз, така што тоа нема да се случи, а може да биде обележан дека
гласал.
треба да користи авионски превоз, така што тоа нема да се случи, а може да биде обележан дека гласал.“

Тој додава дека непознатиот број на иселеници е дополнителен проблем за избирачкиот список.

Претседателот на граѓанската асоцијација „Мост“, Дарко Алексов вели дека во неколку наврати асоцијацијата барала да се направи регистар на граѓани кои живеат надвор од земјава, но се уште нема конкретни податоци за тоа колку иселеници го пријавиле својот престој и во која земја. Тој додава дека генералната претспоставка е дека во дел од претставништвата ќе има проблематичен капацитет и просторни услови за спроведување на изборите.

„Варира бројот на вработени во дипломатско конзуларните претставништва, варира просторот којшто тие го имаат за една ваква операција и сепак варира и капацитетот што тие како службеници и искуството го имаат со спроведување на избори и изборен процес.“

Искуството на соседните земји покажува дека дијаспората нема интерес за изборите во матичната земја. Во Косово, на пример, на последните избори право на глас имаа и косовските иселеници. Тоа право го искористиле околу 1.500 косовски граѓани кои живеат надвор од земјата.
  • 16x9 Image

    Зорана Гаџовска Спасовска

    Новинарската кариера ја започна во А1 телевизија. Работела на теми од образование, социјални проблеми, здравство и екологија. Родена е на 30.09.1983 година во Скопје. Од јуни 2009-та година работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG