Достапни линкови

Корупција


Корупцијата зазема се посилен замав. Експертите предупредуваат дека без дoволно моќни институции и без силна волја нема успешна борба против корупцијата.

Корупција има насекаде и таа зазима се поголем замав, бидејќи институциите кои се задолжени да се борат со оваа аномалија во општеството не се доволно моќни, велат граѓаните и експертите. Во последниот извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија беше наведено дека земјава заостанува во спроведувањето на реформите во борбата со корупцијата и дека таа и натаму останува распространета во многу области и продолжува да биде
Во Геодетска управа отидов и ми велат дека можат веднаш да ми извадат уверение за градежна дозвола, ама велат мора да платиш. Им реков, дека ќе почекам но, дека нема да дадам пари
сериозен проблем. Некои од граѓаните велат дека досега не биле подложени на корупција, иако познати им се такви случаи, други пак потврдуваат дека се нашле во ситуација во државните институции да им побараат мито за да им завршат некоја работа.

,,Во Геодетска управа отидов и ми велат дека можат веднаш да ми извадат уверение за градежна дозвола, ама велат мора да платиш. Им реков, дека ќе почекам но, дека нема да дадам пари."

,,Не сум била соочена."

Индексот за перцепција на корупцијата на Transparency International за 2010
,,Па многу се зборува за тоа и штом се зборува значи има. Сите велат, неможат да завршат работа, ако не платиш. За секој документ ти треба да платиш."

Поранешниот антикорупционер Драган Малинковски вели дека не се прават доволно напори во бробата со корупцијата, бидејќи во последниве години се намалуваат капацитетите на институциите и тие се се повеќе исполитизирани и затоа неможат суштински да се зафатат со овој проблем.
Од друга страна и во самата извршна, локална власт, секаде онаму каде што се практикува власта и каде што се најголемите можности за корупција немам чувство дека се промовираат позитивни практики


,,Од друга страна и во самата извршна, локална власт, секаде онаму каде што се практикува власта и каде што се најголемите можности за корупција немам чувство дека се промовираат позитивни практики во извршувањето на функцијата, пред се во смисла на транспарентност, отчетност на трошењата итн."

Според анализата на организацијата Транспаренси Интенешнел, која ја следи корупцијата во светот, секој четврти човек платил поткуп во изминатата година. Ваквата појава најраспространета е во земјите од Суб-Сахарна Африка, Блискиот Исток и Северна Африка. Во поранешните советски републики, 32 отсто од анкетираните се изјасниле дека платиле поткуп, а на Балканот и Турција тој процент изнесува 19.
  • 16x9 Image

    Марија Митевска

    Новинарската кариера ја започна во 2008 година во А1 телевизија како репортер во информативната програма.  Родена е на 14.04 1984 година во Скопје. Од мај 2009-та работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

XS
SM
MD
LG