Достапни линкови

МВР и А1 со различни верзии


Прес конференција на УЈП

УЈП повеќе од 16 месеци не била во состојба да спороведе даночна контрола во некои од фирмите и со повеќето сопственици.

Во 5 часот утрината инспекторите го напуштиле објектот каде што се наоѓа А1. Директорот на УЈП Горан Трајковски на прес конференцијата на која беа поканите претставници на конзуларните претставништва кажа дека
утринава полицијата до стан во населбата Чаир пронајде и одзеде неколку компјутери и пари во готово. Парите сеуште се пребројуваат, но се претпоставува дека станува збор за стотина илјади евра во различни валути. Се претпоставува дека истите биле изнесувани од просториите на Перо Наков бб во текот на денот додека инспекторите беа изолирани во одредени простории во објектот
станувало збор за контрола на шест компании а дека на посочената адреса согласно централниот регистар биле регистрирани 26 даночни обврзници.
Присуството од финансиска полиција било побарано за да се овозможи достап до документацијата, а биле обзебедени девет судски налозi за претсрес. УЈП повеќе од 16 месеци не била во состојба да спороведе даночна контрола во некои од фирмите и со ниту од еден од сопсвениците не можеле да стапат во контакт со исклучок во еден случај. Како сопственик на една од фирмите се јавува и лице кое е државјанин на Турција. Од фирмите како одговор УЈП добивало фамозни полномошна полни со грешки и многу жаргонски игри со цел да се онезвозможи контрола


,,Тоа се последните искуства на УЈП, поточно центарот за даночна инспекција со посочените даночни обврзници. Иако професионалната меморија на управата беше свесна дека вакви работи ќе се случат и дека за жал ќе мора да побараме интервенција на финансиската полиција, што најмалку го посакуваме во комуникацијата со даночните обврзници. "

Сервери биле зпаленети бидејќи во нив имало информации за фиснсиската сотојба на компниите. Дел од просториите на телевизијата се запечатени со пломби од некоја од управите, изјави Главниот и одговорен уредник Младен Чадиковски.
Меѓу другото попречен е и компјутерскиот систем од кој се сервисира целата работа на А1 телевизија

,,Меѓу другото попречен е и компјутерскиот систем од кој се сервисира целата работа, што значи дека може да бидеме доведени во непријатна ситуацијаи во поглед на емитувањето на програмата, ќе ја продолжиме програмата, што ќе се случува во текот на денот ќе видиме."
Министер за внатрешни на РМ - Гордана Јанкуловска

Присуство позабележително на полицајци денеска нема во телевизијата . Во МВР потврдуваат дека предмет на истрага биле неколку фирми на улицата Перо Наков бб. Најдени се документи за фирмите кои како докази ќе бидат доставени и до меѓународни организации:

,,Инаку утринава полицијата до стан во населбата Чаир пронајде и одзеде неколку компјутери и пари во готово. Парите сеуште се пребројуваат, но се претпоставува дека станува збор за стотина илјади евра во различни валути. Се претпоставува дека истите биле изнесувани од просториите на Перо Наков бб во текот на денот додека инспекторите беа изолирани во одредени простории во објектот,"

изјави министеркаат Гордана Јанкуловска.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG