Достапни линкови

Агенција за супервизија на осигурување


Евроамбасадорот Ерван Фуере во Агенцијата за супервизија на осигурување

Воспоставувањето на Агенцијата за супервизија на осигурувањето е важен дел од подготовките на Македонија за членство во ЕУ.

Воспоставување на Агенција за супервизија на осигурување е важен чекор во подготовките на Македонија за влез во Европската Унија, бидејќи финансискиот сектор претставува интегриран дел од пазарот на земјите-членки и главната цел на оваа легислатива на Унијата е да се даде една финансиска стабилност на компаниите кои работат во тој сектор, ова го изјави евроамбасадорот во земјава, Ерван Фуере при посетата на агенцијата. Фуере вели дека во минатогодишниот извештај за прогресот на Македонија било забележано дека осигурителниот пазар не е правилно регулиран и затоа ја охрабриле владата да преземе мерки.
Ова стана еден од позначајните фактори знаејќи дека повеќе од 80 отсто од капиталот во осигурителниот сектор е странски капитал и дека најголемите осигурителни компании се ќерки компании на државни компании од земјите членки
на ЕУ.


„Ова стана еден од позначајните фактори знаејќи дека повеќе од 80 отсто од капиталот во осигурителниот сектор е странски капитал и дека најголемите осигурителни компании се ќерки компании на државни компании од земјите членки на ЕУ.“

Агенцијата претставува независно регулаторно тело, кое треба да врши супервизија на пазарот на осигурување со цел да се заштитат корисниците, вели нејзиниот директор Климе Попоски.

„Од самиот почеток на формирањето на Агенцијата за суперевизија на осигурување ние имаме голема поддршка од страна на ЕК бидејќи тоа беше неопходно со цел да го зајакнеме капацитетот во однос на она што претставува законска надлежност за што ние и постоиме.“

Според експертот за техничка помош од Естонија, Пит Каск крајната улога на Агенцијата е да ги увери
Сето ова има за цел да ја подигне свеста кај граѓаните за користа од осигурувањето и поголемата свест за самиот осигурителен пазар.
граѓаните да ги прифатат услугите на осигурителните компании.

„Сето ова има за цел да ја подигне свеста кај граѓаните за користа од осигурувањето и поголемата свест за самиот осигурителен пазар и проширување на влегување во осигурителниот пазар.“

Попоски вели дека осигурителниот пазар во Македонија е во развој и има пораст на продадените полиси. Најголемиот потенцијал според него е во животното осигурување кој очекуваат од пет отсто да биде зголемен, бидејќи има две странски компании заинтересирани да инвестираат во тоа поле.
  • 16x9 Image

    Марија Митевска

    Новинарската кариера ја започна во 2008 година во А1 телевизија како репортер во информативната програма.  Родена е на 14.04 1984 година во Скопје. Од мај 2009-та работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

XS
SM
MD
LG