Достапни линкови

Понизок економски раст?


Се повеќе продавници во Градскиот Трговски Центар се затвараат
Се повеќе продавници во Градскиот Трговски Центар се затвараат

Економските аналитичари се согласни дека годинава неможе да се очекува економски раст од 2 отсто, како што најави Владата.

Единственото значајно нешто за растот на економијата од 0.4 проценти е позитивниот предзнак пред податокот, сметаат економските аналитичари кои се согласни дека годинава нема капацитет за двапроцентен раст како што тоа се најавуваше кон крајот на минатата година. Аналитичарот на Виенскиот институт д-р. Владимир Глигоров вели дека растот може да значи стабилизација:
Бидејќи привиот квартал искажа негативна стапка на растот, сега ова е прв квартал со позитивна стапка што значи дека ако така се продолжи ќе дојде до стабилизирање на македонското стопанство.


„Бидејќи првиот квартал искажа негативна стапка на растот, сега ова е прв квартал со позитивна стапка што значи дека ако така се продолжи ќе дојде до стабилизирање на македонското стопанство.“

Владимир Глигоров
Глигоров додава дека првичните проекции за раст од два проценти сега се нереални, посебно имајки го предвид фактот дека во првиот квартал од годинава, економскиот „раст“ беше во минус за нешто повеќе од еден процент:

„Не, оваа година со овие показатели од првата половина од годината, не е реално да се очекува стапката на растот да биде 2 отсто.“

Експертите предвидуваат дека економијата треба да оствари раст од 4,7 отсто во второто полугодие за на крајот од годинава да се оствари владината проекција од 2 отсто.
Но што значи сево ова за обичниот човек? Колку треба да порасне економијата за да се почуствуваат значајни промени во животниот стандард и дали 0.4 проценти се доволни? Одговара економскиот аналитичар Шенај Хаџимустафа од Центарот за
Не, оваа година со овие показатели од првата половина од годината, не е реално да се очекува стапката на растот да биде
2 отсто.
економски анализи:

„Доколку тој раст се базира на раст на личната потрошувачка значи дека самите граѓани заработуваат повеќе парични средства и се во можност да трошат повеќе што е некој добар, позитивен сигнал за самата земја. Од друга страна, државата согласно своите трошења исто така може да влијае на БДП.“

Хаџимустафа додава дека дури и кога станува збор за државно трошење, треба да се провери како државата ги вршела инвестициите.

„Доколку е во поглед на некои позитивни трошења, тоа значи дека и во иднина ќе ги генерира позивитни ефекти, отколу да е нешто само краткорочно трошење за некои тековни трошоци. Од друга страна доколу е резулат на инвестициите, тоа уште подобро би влијаело на самата економија.“

Со пониски проекции за економскиот раст на земјава годинава веќе излегоа НБРМ, ММФ и уште неколку меѓународни финансиски институции.

Ставрески смета дека има шанси за приближување до 2 проценти раст

Министерот за финансии Зоран Ставрески, од друга страна, смета дека има добри шанси да се стигне до очекуваниот раст од два проценти.

Сметам дека има добри за годинава да се приближиме до очекуваниот економски раст од два
проценти.

„Има создадено солидна основа за во третиот квартал бруто домашниот производ и економската активност да бидат уште подобри. Имајки ги предвид податоците кои се објавија за индустриското производство, имајки предвид дека се подобрува наплатата на приходите во Буџетот и се стабилизира потрошувачката, сметам дека има добри за годинава да се приближиме до очекуваниот економски раст од два проценти“, рече Ставрески.

Зоран Ставрески потпишува договор за кредит од Светската банка
Според министерот, светската економска криза се уште има последици врз економијата

„Имајки предвид дека живееме во услови кога светската економска криза се уште има последици врз економиите, јас лично се радувам на секој позитивен резултат. Сметам дека е позитивно економијата да остварува позитивни резултати.“

Ставрески нагласи дека за прв пат по две години, во овој квартал се зголемила стапката на бруто инвестиции за 11,5 проценти.
XS
SM
MD
LG