Достапни линкови

Инвестиции во прилепско


Нов рудник започна со работа во околината на Прилеп

Во околината на Прилеп, кај селото Нов Присад, започна со работа нов рудник, инвестиција на македонско-турски конзорциум. Веќе се ангажирани 50 работници.

Македонско-турскиот конзорциум што го сочинуваат двете фирми, „Орто-мермери„ и „При Мар Интернационал„ и покрај кризата одлучија да инвестира во рудникот за експлоатација на надалеку прочуениот прилепски мермер. Почетната инвестиција е вредна околу 4 милиони евра, а веќе се ангажирани 50-ина работници.
Овој бизнис и овој камен што го поседува Република Македонија и Општината Прилеп е еден од најатрактивните во светот. Концесијата според сите истражувања покажа дека има доста доволно капацитети за експлоатација, времетраењето на концесијата за 20 години, ни даде простор за понатамошни инвестирања и вложувања и развој на овој бизнис


,,Овој бизнис и овој камен што го поседува Република Македонија и Општината Прилеп е еден од најатрактивните во светот. Концесијата според сите истражувања покажа дека има доста доволно капацитети за експлоатација, времетраењето на концесијата за 20 години, ни даде простор за понатамошни инвестирања и вложувања и развој на овој бизнис, така да тоа ни беше предизвик и покрај кризната година, се решивме да инвестираме."

Изјави Феркан Бербери, управител на турската фирма „При Мар Интернационал„, И од „Орто-мермери„ посочуваат на бизнис-мотивите.

,,Овој конзорциум понуди најквалитетни услови, најјасна визија и најстабилна позиција во нивната визија како ова да работи. Брендот на нашиот камен да биде присутен во целата дистрибутерска мрежа."

Вели Мишо Веселиноски, директор на „Орто мермери„.Концесијата е добиена за период од 20 години, во должина од 2,5 километра. Плановите на инвеститорите се во догледно време, тука да се изгради и фабрика за финално производство на мермерни плочи, со што ќе се задоволат потребите на потрошувачите ширум светот. Зашто мермерот е во редот на производите чија побарувачка на светскиот пазар, не е условена на светските финансиски движења.

,,Значи ние имаме спремно се за нив, комплетна инфраструктура и фабрика е спремна, но динамиката ќе каже овој рудник како ќе движи, која брзина, за да можеме да дојдеме до тоа. Се што е добра светска пракса, ќе се примени."

Прилеп
Додава Веселиновски.Оваа извозно ориентирана компанија, веќе обезбедила пазари во Турција, Хонг Конг, Дубаи, Абу Даби и Италија.

,,Сега сме сконцентрирани на отворање на првите етажи во рудникот и вадење на комерцијалните блокови. Според сите испитувања и истражувања што се извршија во претходниот период, очекуваме да на годишно ниво достигнеме од 5-6 000 кубни метри."

најавува Бербери. Секако со зголемување на обемот на производство, ќе се зголемува и бројот на нови вработувања. Околината на Прилеп, особено Мариовско е се поатрактивно за странските, во најголем број грчки инвеститори кои трагаат и експлоатираат рудни богатства, што ги извезуваат на пазарите ширум светот, остварувајќи висок профит.
  • 16x9 Image

    Моника Талеска

    Моника Талеска е дипломиран новинар на Интердисциплинарните студии по новинарство во Скопје. Од 2001-та година е дописник на Радио Слободна Европа. Освен тоа, постојан дописник е и на телевизија Телма. Работела како новинар, главен уредник и директор во поранешниот локален Центар за печат, радио и телевизија- Прилеп. 

XS
SM
MD
LG