Достапни линкови

Повеќе пари за здравството


Политката на владата предвидува зголемување на средствата во здравството со новиот ребаланс на буџетот. Се потврдува дека парите во здравството не требаше да бидат намелени туку напротив да се зголемат, коментираат лекарите.

До ваквиот чекор доаѓа откако и опозицијата реaгираше дека владата крие долг од 50 милиони евра во здравството. Недостатокот на лекови стана проблем за повекето од граѓаните, а на клиниките останува поголем дел од старата опрема која не се заменува со години

„Ако се земе дека пред една година се намали придонесот во здравството, ова е многу добра работа за здравството, затоа што тие средства се многу битни и потребни
Ако се земе дека пред една година се намали придонесот во здравството, ова е многу добра работа за здравството, затоа што тие средства се многу битни и потребни.
, коментира Професор д-р Кирил Лозанче од Клиниката за неврохирургија.

Здравството од поодамна има потреба од поголеми вложувања. Потребна е нова опрема и нови инструменти во хируршките сали за да бидеме конкурентни на техниките кои се воведени во светот, вели д-р Јордан Савевски, професор на медицинскиот факултет и хурург .Според него, клиниките на хирургија особено интензивна, абдоменалана и торакална, имаат загуби иако имаат зголемен обем на работа

„Очекуваме, она што се најавуваше преку Министерството, во здравството да се реализира за да можеме да бидеме конкурентнти. Опремата која се најавуваше, се сеќавам бев продекан, ја купивме 1994 година. Од тогаш наваму таа веќе е амортизирана и треба да се обнови.“
Имам ставено стент, бев на кардиологија, треба да си земам терапија. Вели не може треба да
се закаже.
Илустрација: Хируршка операција

Проблем во овој период беше и недостакот со лекови во аптеките . Дел од здравствените работници укажаа дека аптеките имаат намален буџет, а и тој намален буџет државата го исплаќа со доцнење од 120 дена. Граганите реагираат дека за современи терапии треба да доплатат и по 70 отсто со новиот концепт за референтни цени. Но не се само лековите проблем.

„Имам ставено стент, бев на кардиологија, треба да си земам терапија. Вели не може треба да се закаже.“

„Во опрема да инвестираат повеќе.“

„Секој преглед го плаќам.“

„Плаќам кутија апче по 700, 500. Се крпи.“

Со акциониот план за излез од финансиската криза Министерството ги намали примањата на матичните лекари и на вработените во здравството и со тоа се обиде да ги реши проблемите кои излегоа на површина со огромните долгови на клиниките, недостигот на инсулин и на лекови од позитивната листа.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG