Достапни линкови

Отворен туристички инфо центар во Маврово


Река Радика

Општината Маврово - Ростуше и Националниот Парк Маврово, кој е најголемиот национален парк во Република Македонија, посебно внимание посветуваат на промовирањето на туристичките понуди. Деновиве е отворен првиот Инфо центар во Маврово, кој се верува дека многу позитивно ќе влијае во развојот на туризмот.

Информативниот центар ќе ја зголеми и соработката на туристичките работници со националниот парк, но и со централната и локалната власт во насока на побрз развој на туризмот.
Очекувам овој информацентар, но и оние другите информацентри кои ќе се отворат на други локации да овозможат повеќе да се грижиме и за животната средина, да развиеме проекти се со цел да се заштити убавата придода и да се развива туризмот.


„Информативниот Центар кој ќе дава услуги на граѓаните, туристите, но и на други разни групи на заинтересирани е добро место за соработка. Очекувам овој информацентар, но и оние другите информацентри кои ќе се отворат на други локации да овозможат повеќе да се грижиме и за животната средина, да развиеме проекти се со цел да се заштити убавата придода и да се развива туризмот“, вели Министерот за животна средина Неџати Јакупи.

Според градоначалникот на општина Маврово-Ростуше Мукрем Мехмеди, нов Инфо центар наскоро ќе се отвори и во Ростуше.
Илустрација: Шумско цвеќе

„Овие се активности на дел од поддршката на општината за промовирање на туризмот, на населението кое се занимава со туризам. Наскоро еден нов инфо центар ќе отвореме и во регионот на Долна Река во Ростуше. Оваа активност дава подршка на нашите туристички работници. Ќе се промовираат убавините, националната храна и културното наследство кое е богато во регионот.“

Отварањето на туристичкиоот информативвен центар во Маврово, покрај својата
Ќе се промовираат убавините, националната храна и културното наследство кое е богато во
регионот.
основна цел, ќе дава голем придонес и во научната сфера, бидејќи има потреба од подетално научно истражување на флората и фауната во Националниот Парк Маврово. Директорот Онер Јакуповски подвлекува:

„Отварањето на Центарот е од големо значење за Националниот парк Маврово, кој е најголем во Македонија, заради што упатуваме благодарност до италијанската Влада која финасиски го подржува проектот. Центарот е проектиран по традициите на развиените земји и е прв во паркот. Покрај неговата основна цел, а тоа е промовирањето на туризмот, капацитетите и убавините, центарот ќе дава и подршка за научно едукативна подршка. Овде ќе се даваат детални податоци, информации и анализи за флората и фауната, но исто така и да се продлабочат истражувањата во таа насока, се со цел да имаме подетално запознавање на паркот.“

Јакуповски подвлекува дека туристичката понуда на националниот парк е мошне интересана во последно време и за странските туристи, но верува дека отварањето на Инфо центарот ќе го зголеми како бројот на домашните така и на странските туристи.
  • 16x9 Image

    Кенан Мимидиновски

    Кенан Мимидиновски, роден 1954 во Дебар. Завршил Правен факултет во Скопје, а со новинарство професионално се занимава 30 години. Најпрвин во Радио Дебар како новинар, а подоцна 12 години и како главен и одговорен уредник . Дописник на Радио Слободна Европа од Дебар е од 2001 година.

XS
SM
MD
LG