Достапни линкови

Забелешки на законот за електронски комуникации


Предложените измени на Законот за електронски комуникации со кои МВР ќе може да ги следи и прислушува сите луѓе во државава без налог од суд, вчера не помина на собраниска комисија и е вратен на доработка. Во меѓувреме, граѓанскиот сектор и организациите за заштита на човековите права најавуваат анализи за тоа дали со законот се нарушуваат правата на луѓето.

Граѓанскиот сектор и институциите кои се занимаваат со заштита на човековите права имаат забелешки, подготвуваат анализи и извештаи и сето тоа самоиницијативно, во врска со тоа колку измените на законот за електронски комуникации можат да ги нарушат правата на луѓето.

Предложените измени на законот со кои МВР ќе може да ги следи и прислушува сите луѓе во државава без налог од суд, не помина вчера на собраниска комисија и беа вратени на доработка. Пратениците се согласија во понатамошните активности да
Било каква измена во оваа насока ќе претставува ограничување на основите права и слободи на граѓаните и отварање на можност за нови повреди на овие права.
бидат опфатени и сите оние институции кои имаа допирни точки со оваа проблематика.

Од Хелсиншкиот комитет велат дека досега никој не побарал мислење од нив, но тие анализата на која работат ќе ја поднесат до Собрание, бидејќи имаат забелешки за измените на законот. Поранешниот претседател на Хелсиншки, Мирјана Најчевска вели дека е потребен вистински контролен механизам, посебно на надворешна контрола на работата на МВР.

„Било каква измена во оваа насока ќе претставува ограничување на основите права и слободи на граѓаните и отварање на можност за нови повреди на овие права.“

Базни станици
Организациите кои имаат допир со заштита на човековите права, велат дека партиите или не ги консултираале воопшто и не им доставиле верзии од законот, или, пак, биле консултирани само во првата фаза од проектот. Маријана Марушиќ од Дирекцијата за заштита на лични податоци вели дека тие испратиле забелешки до Министертвото за транспорт и врски , но не за делот за кој сега се зборува дека е спорен. Не биле консултирани за измените и заедно со фондација Метаморфозис работат на анализа со цел
Во последно време поради забелешките коишто доаѓаат од страна всушност се прават некои „алиби консултации“ кои што го покажуваат нерезбирањето на власта за потребата од овој вид на демократија.
подобрување на законот. И од фондацијата „Метаморфозис“ велат дека досега не биле консултирани, иако се занимаваа со проблематика на заштита на личните податоци во дигиталната сфера. Од таму велат дека е ова многу важно прашање и со анализата сакаат да дадат предлози за тоа како општеството да се направи послободно.

Мирјана Најческа вели дека власта не разбира што е тоа партиципативна демократија и затоа отсуствува поширока расправа за носење на закони. Ако има форум тогаш граѓаните ќе бидат запознаени со законот и повеќе ќе го почитуваат, вели Најческа.

„Во последно време поради забелешките коишто доаѓаат од страна всушност се прават некои „алиби консултации“, кои што го покажуваат нерезбирањето на власта за потребата од овој вид на демократија.“

Организациите чекаат да бидат повикани за да ги кажат своите мислења , но и да не се случи тоа тие своите предлози ќе ги достават до Собранието.
  • 16x9 Image

    Пелагија Стојанчова

    Новинарската кариера ја започна како радио водител на музичка емисија во локалното радио во Кратово. Во 2008 година работеше како новинар за култура и образование во бесплатниот дневен весник Шпиц. Од јануари 2009 работи како дописник за Радио Слободна Европа.

XS
SM
MD
LG