Достапни линкови

Борба за власт во ССМ


ССМ: Борба за власт наместо за работнички права?

По одлуката на советот на ССМ за смена на Муратовски од челното место и неговата оценка дека таквиот чекор е невалиден, во најголемата синдикална органзиација продолжува битката за власт која како да ги стави во втор план претходните најави за можни протести во текот на овој месец во врска со незадоволството од Законот за работни односи и други решенија од кои се засегнати работниците.

Муратосвки оцени дека ова е обид на неколку гранкови синдикати потпомогнати од власта. Лидија Христова од Институтот за социолошки и политичко правни истражувања не се согслува во целост со претпставката дека некому му е цел ова туку оценува дека синдикатите се недоволни видливи на нашата општествено политичка сцена и тешко може да се доживеат како сериозен партнер на
Тоа не може да биде доволна причина за синдикатите да бидат пасивни или недоволно активни. Значи, ако успева власта да ги разбива, како што велат, значи дека имаат проблем во своите редови.
власта и работодавачите.

„Тоа не може да биде доволна причина за синдикатите да бидат пасивни или недоволно активни. Значи, ако успева власта да ги разбива, како што велат, значи дека имаат проблем во своите редови.“

Последните превирања околу претседателската функцијата потикнаа размислувања кои одат во насока дека на раководството повеќе им е битен лидер, а помалку интересите на работниците. Порпаролот на ССМ Милан Живковиќ повтори дека донесените одлуки се нелегитмини и оти власта тенденцизно работи врз растурање на синдикатот.

„Со оглед на тоа што токму во овие тешки времиња се случуваат вакви работи можеме да претпоставиме дека некому му е цел да се спречат протести, да се спречи обележувањето на Денот на трудот 1 мај. Во моментов можеме да кажеме дека на ССМ не му се поребни вакви превирања.“

Експертите, состојбата во која се наогаат синдикатите ја поврзуваат со повеке причини меѓу кои економскиот развој и големата стапка на невработеност.
Со оглед на тоа што токму во овие тешки времиња се случуваат вакви работи можеме да претпоставиме дека некому му е цел да се спречат протести, да се спречи обележувањето на денот на трудот 1 мај. Во моментов можеме да кажеме дека на ССМ не му се поребни вакви превирања.

„Која делува мошне неповолно на улогата на синдикатите секаде во светот. Друга причина е нивната недоволна мобилизација и организираност“, вели Лидија Христова од Институтот за социолошки и политичко правни истражувања.

Пред неколку години незадоволството од улогата на ССМ беше една од главните причини за формирањето на Конфедерацијата на слободните синдикати, како паралелна синдикална организација која ќе се залага за заштита на работничките права. Но, наместо поголема активност, синдикатите настапуваат секој сам за себе. Додека едни на пример укажуваат на последиците од Законот за работни односи други сметаат дека аргументите се неоснованани.

„Тоа манипулирање околу измени на законот од секојпат постоеше“, изјави Дојчин Цветановски од СОНК.

Инаку ССМ најави дека на 22-ри овој месец имаат закажано редовна седница на Советот на ССМ, каде членовите ќе можат да одлучат. Муратовски предложи да се закаже вонреден конгрес на есен, каде членовите ќе се изјаснат во врска со целиот проблем. Претседателите на неколку гранкови синдикати неодамна покренаа иницијатива за смена на Муратовски, оспорувајќи го неговиот избор на последниот конгрес.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG