Достапни линкови

Несогласувања меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ?


Распад на коалицијата, предвремени избори или отворено пазарење се можностите меѓу кои можеби ќе се движат алтернативите за идниот развој на коалицијата меѓу ВМРО ДПМНЕ и ДУИ, прогнозираат експертите.

Коалиционите партнери остануваат крајно воздржани во врска со заедничкото функционирање во Владата. Зад завесата на коректност којашто сакаат да ја пласираат во јавноста, дисхармонијата станува се повидлива. Во секоја коалиција можат да се појават
Комуницираат преку медиуми, што говори дека немаат толку добра соработка колку што се обидуваат да прикажат во јавноста. Причината, според мене што и двете најголеми партии во коалиционата влада се свесни дека не можат да најдат подобар партнер за да останат на власт,
несогласувања, но тоа не значи дека не може да се постигне согласност низ дијалог и дебата. Ова е формата. Во суштина е јасно дека кај ДУИ постои незадоволство и тоа за конкретни шрашања. Воведувањето на македонскиот јазик за првачињата Албанци, пректот Скопје 2014, па и прашањето за името кое завлегува во ветената тема на ДУИ до својот електорат - евроинтеграциите.

„Комуницираат преку медиуми, што говори дека немаат толку добра соработка колку што се обидуваат да прикажат во јавноста. Причината, според мене што и двете најголеми партии во коалиционата влада се свесни дека не можат да најдат подобар партнер за да останат на власт“, вели аналититчарот Ибрахим Мехмети.

ДУИ нема сила со којашто би можела да му парира на колаициониот партнер, што завршува со компромисно давање бројни концесии до него и првидно согласување со проектите на Владата за да остави впечаток дека одлучуваат рамноправно, коментираат експертите.
Тоа го сочинува делот на глумата кој ДУИ мора да го изигра за да остане во владата, но има тука еден дел којшто е многу сериозен, вели политикологот Здравко Савевски, а тој дел се однесува на владините мерки кои се
Главниот фактор за опстанок на коалцијата е поддршката на ВМРО ДПМНЕ во гласачкото тело, ако таа поддршка падне, тогаш ДУИ ќе размисли за поддршката на владината коалиција.
движат во насока на национализам којшто албанкото население го доживува неминовно како атак. Од тој аспект и поддршката не мора да се смета за отворена, додава Савевски.

„Главниот фактор за опстанок на коалцијата е поддршката на ВМРО ДПМНЕ во гласачкото тело, ако таа поддршка падне, тогаш ДУИ ќе размисли за поддршката на владината коалиција.“

Оттука и функционирањето на владината колаиција не може да се ослони подолго време на ваквиот начин на функционирање, додава Савевски. Како сето тоа ќе заврши е незивесно. Распад на коалицијата, предвремени избори или отворено пазарење се можностите меѓу кои можеби ќе се движат алтернативите, прогнозираат експертите. Во крајна линија, ваквиот однос ќе продолжи се додека и едната и другата партија не оценат дека на овој начин само си нанесуваат загуби, додава Мехмети.
XS
SM
MD
LG