Достапни линкови

Курдската работничка партија нуди примирје


Курдската работничка партија е подготвена да го остави оружајето ако го ослободат од затвор нејзиниот лидер Абудла Оџелан . Братот на лидерот, Осман Оџелан изјави дека курдската партија станала свесна дека со оружје не може да ја постигне целта, автономија на Југоисточна Анадолија и затоа е подготвена да ги прекине воените дејствија. Тој додал дека ако го ослободат лидерот, проблемот со тероризмот во Турција ќе биде решен за најмногу 5 месеци. Европката Унија и Соединетите Американски Држави ја прогласија курдската работничка партија за терорстичка.
XS
SM
MD
LG