Достапни линкови

Мал интерес за инвестиции во општините


Премиерот Груевски на поставувањето камен темелник на „Сведмилк“

Долги процедури за издавање дозволи и нереасчистени имотно правни односи се дел од секојдневието за инвеститорите во Македонија. Според градоначалниците, општините може позитивно да влијаат во привлекувањето инвестиции со подготвување поволни услови, но сепак главните „орудија“ се во рацете на централната власт.

Проблеми со сопстевност на земјиште, или државата е сопственик или со денационализација 20 луѓе се газди на парцела интересна за инвестирање. Прошетки на инвеститорите од општина до министертвата и назад. Потенцијалните ивеститорите се среќаваат со развлечени процедури заради нерешени имотноправни односи или неуредно подготвен детален урбанистичи план. Ова се дел од
Глобално, инвеститорите најчесто заглавуваат во административните процедури околу издаањето одобрение за градба на нивните објекти.
проблемите со кои се соочуваат општините во потрага по инвестиции велат градоначалниците и дел од експертите. Поранешниот претседател на Заедница на единици за локална самоуправа, Горан Ангелов вели дека општините можат да влијаат во привлекувањето на инвестициите со подготвување на поволни услови за инвеститори и намалување на определени давачки.

„Глобално, инвеститорите најчесто заглавуваат во административните процедури околу издаањето одобрение за градба на нивните објекти.“

Градоначалникот на општина Карпош, Стевче Јакимовски вели дека општините освен што цртаат урбанистички планови не можат да направт многу за привлекувањето на странски инвестиции .

„Продажбата на земјиштето, сето тоа е во рацете на централната власт. Ќе ви дадам пример, ние имаме цела населба предвидена позади Зајчев Рид, неколку илјади луѓе треба да живеат таму. Еве веќе година и пол како е донесен урбанистичкиот план инвестиции нема. Значи, тоа не зависи од општината туку зависи од централната власт.“

Градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски, пак , смета дека клучот за привлекување на инвеститори во општината е носење на детални урбанистички планови.

„Што е можно повеќе носење на детални урбанистички планови, т.е. местата кои не биле испланирани да има инвестиции да се испланираат, да се уфрлат содржини интересни за инвеститорите, тоа се прави преку контакти со инвеститори и на тој начин може да се привлечат инвеститорите.“

Коневски вели дека единстве проблем со кој се соочува неговата општина се од имотно правен карактер. Градоначалникот на Гостивар , Руфи Османи вели дека и пократ тоа што општината нуди низа бенефициите интересот за ивестиции е мал.

„За жал треба да се констатира дека има мал интерес за бенефициите кои ги нудиме на потенцијалните инвеститори, било да се од државата или надвор од неа. Значи, многу работи ќе зависат од макро амбиентот, зависат од државната политика.“

Ангелов смета еден од битните предуслови за привлекување на инвестиции е градежното земјиште што е можно побрзо да премине од државна во општинска надлежност, вклучително со административните обврски на министертвото за транспорт и врски во иднина да ги изврува општината со цел инветиторот побрзо да влезе со инветиција.
  • 16x9 Image

    Зорана Гаџовска Спасовска

    Новинарската кариера ја започна во А1 телевизија. Работела на теми од образование, социјални проблеми, здравство и екологија. Родена е на 30.09.1983 година во Скопје. Од јуни 2009-та година работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

XS
SM
MD
LG