Достапни линкови

Дали употребата на платежните картички е безбедна?


Граѓаните се навикнуваат на употребата на платежни картички, но сеуште се скептични околу нивната безбедност. Од банките уверуваат дека се преземаат сите мерки за минимизирање на ризикот

Граѓаните полека се навикнуваат на употребата на платежните картички , но признаваат дека не се доволно информирани за тоа како да спречат нивната евентуалната злоупотреба . Иако во последно време е зголемена злоупотребата на платежните картички, Македонија сеуште спаѓа во ниско ризични земји, велат од МВР. Софтверот и заштитата на компјутерските системи се важни за безбедноста на средствата на клиентите, велат од банките но најважно е и самите луѓе да научат да се одбранат од разните злоупотреби
Клиентите ги советуваме при издавањето на картичките како да внимаваат на нивната употреба. Со посебната чип технологија се минимизира можноста за нивна слоупотреба. Доколку клиентите забележат сомнителни трансакции може да се обратат до нашата служба за поддршка на кориснички која работи 24 часа на ден
на платежните и на кредитните картички.

„Клиентите ги советуваме при издавањето на картичките како да внимаваат на нивната употреба. Со посебната чип технологија се минимизира можноста за нивна слоупотреба. Доколку клиентите забележат сомнителни трансакции може да се обратат до нашата служба за поддршка на кориснички која работи 24 часа на ден,“

велат од Прокредит Банка.

Корисниците на платежни и кредитни картички велат дека за безбедноста на нивните пари треба да се грижи банката.

„Се е можно.“
„Хакери има големи“
„Порано кога земавме плата со книшка подобро беше.“

Банки, неможејќи да бидат заштитени од полицијата, инвестираат во безбедносни системи за подобра заштита на своите клиенти. Таков е и примерот со Прокредит банка, која воведе нов систем на откривање на сите сомнителни трансакции. - Заштитата се состои од 24-часовно надгледување на сите банкомати со специјален софтвер, кој овозможува следење на сите сомнителни трансакции. Со тоа се овозможува откривање на секое криминално дејство. По лоцирањето, многу е важна брзата реакција на обезбедувањето на банката и на полицијата за фаќање на крадците на самото место - велат од Прокредит банка.
  • 16x9 Image

    Пелагија Стојанчова

    Новинарската кариера ја започна како радио водител на музичка емисија во локалното радио во Кратово. Во 2008 година работеше како новинар за култура и образование во бесплатниот дневен весник Шпиц. Од јануари 2009 работи како дописник за Радио Слободна Европа.

XS
SM
MD
LG