Достапни линкови

Кризата ја ,,уништи" текстилната индустрија


Текстилна фабрика во Прилеп

Како последица од економската криза половина од текстилните фабрики во Прилеп се затворени, а повеќе од 1000 работници останаа без работа. Конфекционерите се жалат дека владата не презела мерки за да им помогне за справување со последиците од кризата.

Владата не презеде никакви мерки и по половина година откако прилепските конфекции побараа помош за превенирање на последиците кои ги предизвика глобалната економска криза. Сега 1000 работници се оставени без егзистенција, 1000 други секој ден стравуваат дека ќе останат без работа, повеќе од половината капацитети на конфекциите се затворени и неискористени, а работодавците оставени сами на себе. Од прилепската секција на текстилци со реакција:

,,Времето си врви, а ние се уште не чувстуваме некаква помош. Шест месеци поминаа, а фирмите си се однесуваат како умеат и знаат. Односно повеќе од половина од капацитетите се затворени, до денеска некаде околу 1000 вработени се веќе дома."

Вели Благоја Конески, претседател на Секцијата на текстилци, при Регионалната стопанска комора. Конфекционерите се жалат дека
Времето си врви, а ние се уште не чувстуваме некаква помош. Шест месеци поминаа, а фирмите си се однесуваат како умеат и знаат. Односно повеќе од половина од капацитетите се затворени, до денеска некаде околу 1000 вработени се веќе дома
трпат огромни штети. Велат нивните барања за субвенционирање на придонесите на вработените со околу 50% останале само на хартија, како и барањата за ослободување од праќање на даноците и другите давачки кон државата додека трае кризата. Од друга страна велат од деловните партнери нема сигурни најави кога состојбата ќе се нормализира.

,,Нашите партнери странски се уште се воздржани. Нема некои долгорочни предвидувања за нормализирање, затоа и се уште ние чекаме. Еве и јуни месец веќе ќе помине, се уште немаме некои договори конкретни за нареднава сезона."

Текстилците оставени сами на себе,без помош од државата велат бараат излезни решенија за да се справат со последиците, но и да превенираат натамошни штети. Некои конфекции размислуваат да развиваат и сопствено производство кое првично би било наменето за домашниот пазар.

,,Веќе почнуваме припреми за излегување со сопствен производ во наредниов период. Правиме припреми и на пат сме да излеземе, барем дел да покриеме од капацитетот со сопствен производ за стартот на домашниот пазар."

Инаку во Прилеп, се отворени над 20-тина конфекции, во кои сега работи другата половина од околу 1000 текстилци кои стравуваат дека секој момент ќе останат без работа.
  • 16x9 Image

    Моника Талеска

    Моника Талеска е дипломиран новинар на Интердисциплинарните студии по новинарство во Скопје. Од 2001-та година е дописник на Радио Слободна Европа. Освен тоа, постојан дописник е и на телевизија Телма. Работела како новинар, главен уредник и директор во поранешниот локален Центар за печат, радио и телевизија- Прилеп. 

XS
SM
MD
LG