Достапни линкови

Закон има, нема кој да го спроведе – сите пушат


Во првите неколку месеци од почетокот на минатата година, кога почна да се применува законот, гостите што пушат можеа да се сретнат во просториите кои беа наменети за нив,но денес сето ова повеке нема смисла. Одредбите масовно се игнорираат во кафе баровите иако имаат обврска да изберат оддел за пушачи и за непушачи или пропишана оддалеченсот мегу нивните маси, креваат раце и нивните сопственици.

„Пак си останува на исто, не само кај нас, туку и во други кафани. Нема закон кај нас, тоа е.“
„Зависи дали е општеството пушачко, во Грција на пример таков закон не може да се донесе.“


Примената на мерките според неккои согледувања би требало да допринесе за јакнење на прваната држва, но најголем проблем е што тие во пркаска се речиси запоставени и од иснпекциските органи на кои законот им одредува надлежнсот, поради пушње во простории во кои тоа е забрането, да наплакаат парични казни на лице место.

„Кажуваат што како треба да се прави, ама сте чуле некому да дадат казна? Јас не.“
„Општеството е пушачко, инспекторите пушат, и нема шанса тој човек да го спроведе законот.“


Може ад се каже дека пред примната на законите потрфрлија сите институции во држвата Како поседица на ова земајта стнува блгодарен Пазар за домшните И за стрнските призведуавчИ на тутунски преработки, вели доктор Јордан Јовев, кој има искуство како активист во невладиниот сектор.

„Ние дури и помеѓу балканските простори сме на дното, најмногу се пуши. Тука сме некаде со Албанија и Босна. Останатите имплементираат по малку, посебно во Хрватска и Бугарија се работи на тоа.“

Една третина од македонска популациај пушат цигари. Лекарите псотојано алрмираат дека пушњето е се поприсутно кај малдите.

„Професороте велат, порано во средно пушачите се оформуваа. Сега од осмолетка доаѓаат оформени. Таму треба да почне борбата за превенција.“
XS
SM
MD
LG