Достапни линкови

Спроведени, а не ветени реформи


Земјите од западниот Балкан се во моето портфолио и тоа е јасен сигнал дека се потенцијални кандидати за членство, изјави меЃу другото на тричасовносто сослушување новиот европски комесар з апроширување Оли Рен


Префрлањето на надлежнста за западниот Балкан на комсијата за проШирување дава јасен политички сигнал дека овие земји Ќе станат членки на Европскат Унија кога Ќе бидат подготвени за тоа. Европската комсија Ќе стори се да им помогне на тој пат, изјави Рен.

Но наспроти овие охртабрувачки пораки од Брисел истовремено доаЃаат и други сигнали. Во мислењето за почетокот на преговорите за членство со Турција Што треба да биде објавено утре во Брисел, Европскта Комсија Ќе презентира потреба од нов пристап кон земјите кандидати кој подразбира ставање поголем акцент на спроведените реформи отколку како Што тоа досега беШе случај на ветувањата дека тие Ќе бидат спроведени . Според некои ваквата позиција објективно Ќе го забави процесот на проиШирувањето, а Хрватската која е веќе кандидат прва Ќе ги почуствува промените. Надежите на Загреб за членство најдоцна до 2009-та Ќе треба да бидат поместени за три до четири години. Треба ли Макеоднија да стравува од ваквите најави откко веЌе се дефинираШе надежта за членство до 2013-та или 2014-та


„Не. Јас мислам дека овој рок што сега го таргетираат и во Македонија, и надвор од МАкедонија е релативно реален. Се работи за период од десетина години“

оценува експертот Владимир Глигоров од Виенскиот институз за меЃународни економски истражувања Тој посочува дека нема никаква промена во политиката на Европа кон земјите апликанти туку дека станува збор за инсистирање на веЌе постоечките критериуми и намерата на Брисел повеќе да не гледа низ прсти, како Што тоа го направи со последниот бран проширувања


„Можеби во некои земји се мисли поинаку, но ова е предупредување дека таквите размислувања се без основа. Ова е предупредување на сите апликанти за Европската Унија дека тие критериуми треба да се сфатат и дека не можат да се исполнуваат само декларативно, туку мора да бидат реални“.
XS
SM
MD
LG