Достапни линкови

Во Македонија постои одредена идеализација на ОН


Во Македонија постои одредена идеализација на Обединетите Нации што за жал во настапите на нашите политичари се подгрева, вели поранешниот шеф на дипломатијата, но и амбасадор на Македонија во светската организација во периодот од 93 до 97-мата година професорот по меѓународно право Денко Малески.

„Она што кај нас е карактеристично е што многу често реалноста на Обединетите нации ја изедначуваме со прокламираните принципи. Принципите се нешто кон што се стремиме, а реалноста е нешто друго“

Обединетите Нации не се светска влада туку збир на држави кои се раководат согласно сопствените интереси:

„Тоа е политичка оргаљнизација во којашто се прекршуваат бројни интереси,к така што сите проблеми што ги среќаваме во светот ги среќаваме и во Обединетите нации“

Во таа смисла ниту Обединетите Нации не се имуни на судирите меѓу големите сили .во моментов вистинскиот спор на кој сме сведоци, а кој се рефлектира во рамките на Светската Организација е оној меѓу Вашингтон и Брисел. Во таква ситуација позицијата на малите држави како што е Македонија е доста тешка:

„Не е воопшто чудно што мали држави каква што е Македонија за да можат да опстанат во едно прилично сурово море на светската политика настојуваат да балансираат и да се приклонат кон едни или кон други во обидот да избегнат посериозни последици по сопствениот опстанок“

Вистинскиот одговор посочува Малески на Македонија во однос на светските глобални предизвици е добрата внатрешна политика:

„Затоа ние што побргу мораме да ги решиме своите внатрешни проблеми, да направиме една држава којашто сама може да се управува без посредство на странски тутори и странски дипломати и како такви да се појавиме на светската сцена. Тогаш, без оглед на тоа дали сме мали, ќе уживаме еден углед. Е, за тоа треба труд внатре во земјата а не толку во коридорите на Обединетите нации“
XS
SM
MD
LG