Достапни линкови

Научници прават водка од зоната на исклучување во Чернобил


Илустрација
Илустрација

Група научници, според Би-Би-Си, прават „занаетчиска водка“ од житарки и од вода што доаѓа од зоната на исклучување околу Чернобил - и велат дека е сосема безбедна за пиење. Пишува Асја Хафнер

По експлозијата на нуклеарната централа во Чернобил во 1986 година, поради ослободување на радиоактивност во атмосферата, беше воспоставена зона на исклучување од 1.000 квадратни километри околу областа најсилно погодена од катастрофата. Научниците велат дека местото ќе остане небезбедно поради зрачењето во следните 24.000 години.

Сепак, уште во август 2019 година, Би-Би-Си извести за група научници кои прават „занаетчиска водка“ од житарки и од вода што доаѓа од зоната на исклучување - и велат дека е сосема безбедна за пиење.

Тест за земјоделството во забранетата област

Предводена од Џим Смит, научник за животна средина на Универзитетот во Портсмут во Англија, тимот помина три години истражувајќи го пренесувањето на радиоактивноста на земјоделските култури и во пошироката зона на исклучување и во областа позната како зона за преместување. Забрането е обработка на земјоделско земјиште во оваа зона, но луѓето сè уште живеат таму.

Научниците дестилираа водка од состојките пронајдени во зоната за исклучување во Чернобил, со што се произведе првиот потрошувачки производ од областа по нуклеарната катастрофа пред 35 години. Наречена атомска, водката е всушност експеримент на истражувачи кои истражуваат колку радиоактивност би била пренесена на земјоделските култури одгледувани во областа, според тимот што ја создал, компанијата Чернобил Спирит.


Во работниот документ доставен до украинските власти, Смит и неговите колеги велат дека постојат начини за безбедно користење на земјата за да се помогне во економското закрепнување на областа.

Една од причините за производство на водка беше да се покаже како земјиштето околу загадената зона, односно зоната на исклучување, може да се користи повторно за производство и земјоделство. Истражувачите велат дека тоа може да им помогне на локалните заедници да растат и да продаваат производи - што во моментов е нелегално во „официјално контаминираната зона“.

Овој алкохолен пијалок е првиот производ по нуклеарната катастрофа во 1986 година. Експерименталното производство на алкохол започна во 2019 година.

Првата пратка - запленета од властите

Сепак, на 19 март украинските власти ја запленија првата пратка од 1.500 шишиња испратена во Велика Британија.

Сега чекаат на исходот од истрагата на украинските безбедносни служби, но велат дека „немаат идеја“ зошто била запленета пратката што била наменета за Велика Британија, пишува Би-Би-Си.

„Изгледа дека нè обвинуваат за користење фалсификувани украински марки“, објасни професорот Џим Смит, англиски научник, кој помина многу години во проучувањето на зоната на исклучување пред да ја основа компанијата Чернобил дух со украински колеги.

Проф. Смит: „Атомик“ не е порадиоактивна од која било водка

Компанијата за социјално претприемништво која ја произведува „Атомик“ е управувана од научници кои работат во зоната на исклучување во Чернобил од 4.000 квадратни километри - област напуштена по катастрофалната нуклеарна катастрофа во 1986 година.

Нивните студии вклучуваа одгледување експериментални култури за да откријат дали житарките и друга храна што се одгледуваат во таа зона можат да се користат за производство на производи што се безбедни за консумирање.


„Кога го пробавме првиот мартини од водка Атомик“, вели професорот Смит и додава дека „не е порадиоактивна од која било друга вотка“

Професорот Смит и неговите колеги го прилагодија својот рецепт за да направат пијалок на јаболко.

Овие јаболка се одгледуваат во областа Народичи - област непосредно надвор од зоната на исклучување, каде земјоделството и развојот се уште се многу ограничени.

Компанијата планира да искористи дел од својата заработка за да им помогне на заедниците во Украина - вклучително и Народичи - сè уште погодена од економското влијание на нуклеарната катастрофа.

XS
SM
MD
LG