Достапни линкови

Тролови, ботови и црна кампања на социјалните мрежи

Армии од стотици партиски активисти ги репродуцираат пораките на политичките лидери за да добијат поголема видливост на социјалните мрежи. Голем дел од нив се таканаречени „живи ботови“ и нивната улога е само да ги споделуваат или лајкуваат објавите кои доаѓаат „од горе“.

Илустрација: Интернет трол ФотоShutterstock

Армии од стотици партиски активисти ги репродуцираат пораките на политичките лидери за да добијат поголема видливост на социјалните мрежи. Голем дел од нив се таканаречени „живи ботови“ и нивната улога е само да ги споделуваат или лајкуваат објавите кои доаѓаат „од горе“.

XS
SM
MD
LG