Достапни линкови

logo-print

ЕУ може да ги враќа бегалците од безбедни земји


Високиот суд на ЕУ соопшти дека владите на земјите членки на Унијата можат да ги вратат дома бегалците за кои ќе проценат оти нивниот страв од прогонување во родните земји веќе не е оправдан. За да го утврдат тоа, владите треба да докажат дека стравот од „сериозни повреди на основните човекови права“ значително е намален, како и дека родните земји на бегалците сега соодветно ги процесуираат таквите случаи. Со оваа одлука на Високиот суд се разјаснети пресудите на германскиот суд во случајот на петмина ирачки бегалци, на кои им бил доделен бегалски статус во 2001 година, а четири години подоцна тој им бил укинат.
XS
SM
MD
LG