Достапни линкови

Кому да се пожалиме за комарците и мувите?


Воздухопловен модел на МајФлај 2019, Стенковец
Воздухопловен модел на МајФлај 2019, Стенковец

Градот Скопје решава дали и кога ќе се прска против комарци и муви и секоја година тоа е различно бидејќи зависи од многу временски фактори. А дали годинава се доцни со прскањето, јас не сум стручен да кажам. Тоа е на градот дали и кога ќе не ангажира, вели Јане Стефанов претседател на Аероклуб Скопје.

Аероклуб Скопје постои 101 година. Период во кој се обучени многу пилоти, и падобранци, кои станале и професионалци и работат во авио компании.

Стара мудрост е дека некој човек е среќен ако оди со ќеиф на работа. Денешниот гостин во Зошто – Јане Стефанов, е претседател на Аероклуб Скопје, човек, кој успеал своето хоби и љубов да го претвори во професија. .

Со Јане разговараме за мисијата на клубот, за ентузијазмот за начините на финансирање?

„Некогаш државата го стимулираше клубот, а денес сме оставени сами на само финансирање и само одржување“, вели Стефанов.

Клубот, вели Јане, е организиран во секции, даваат часови за падобранство, за управување авиони, а средствата се користат за набавка и одржување на авиони и опрема.

Има голем интерес меѓу младите да учат управување со авион или скокање со падобран, така што мисијата клубот и натаму ја остварува.

Аероклуб Скопје 101 година воздушна мисија
please wait

No media source currently available

0:00 0:17:13 0:00
Директен линк

Клубот со години наназад е ангажиран за аеро прскање комарци и муви на територијата на Скопје.

Оваа година процесот почна пред еден месец. Многумина скопјани се жалат на убоди од комарци и сметаат дека се доцни со прскањето.

Мислам дека имаа проблем со набавката на средствата за прскање. Дали се доцни или не, не можам да кажам, не сум стручен. Има стручни служби во град Скопје кои оценуваат кога треба да се прска. Тие нас не ангажираат и во зависност од временските услови, влагата, се решава кога се прска против ларви и комарци.

На прашањето, кој е одговорен и кому да се пожалат граѓаните од убоди на комарци, Стефанов вели – на градот Скопје и градоначалничката.

Поткаст „Зошто“ на Зоран Ќука и гостинот Јане Стефанов
Поткаст „Зошто“ на Зоран Ќука и гостинот Јане Стефанов

Што се однесува до прашањето за квалитетот на средствата со кои се прска, Стефанов тврди дека станува збор за најквалитетните средства кои постојат на светско ниво.

Слушајте не, следете те го Поткастот Зошто на Слободна Европа и на Спотифај, Јутјуб, Ејпл и Гугл поткаст. Кликнете на Зошто и давајте ни идеи и теми кои сакате да ги слушате, а ние ќе прашуваме преку нашите социјалните мрежи.

  • 16x9 Image

    Зоран Ќука

    Во Слободна Европа во Прага е од нејзиното формирање на 1 Септември 2001 година. Кариерата ја започна во Македонското радио, па следат ТВ - А1 и ТВ Телма, со истовремена дописничка работа за Радио и ТВ Босна и Херцеговина, Загребското Независно 101 Радио, и Љубљанското Студент Радио.

XS
SM
MD
LG