Достапни линкови

Залудно субвенции без инфраструктура


Слаб напон за струја, лоша инфраструктура - без решавање на овие проблеми, според земјоделците, залудни се субвенциите.

Субвенциите ги привлекуваат стечајците и невработените лица од градот да се вратат во родните села и егзистенцијата да ја обезбедат обработувајќи ги напуштените ниви, но проблем се уште е лошата инфраструктура и недостигот на елементарни услови за живот, вода и струја. Со сличен проблем се соочува селото Добровени на кое не му недостигаат плодни
Основните услови ги немаме ние во село Добровени. Околу 20 семејства работат тука, садат, куќите им се реновирани исто како во Битола, но не можат да се преселат зашто нема услови.
површини за земјоделие и предели за пасишта, но затоа, пак, му фали чиста вода за пиење и технолошка за наводнување.

„Имаше поставено една бушотина во селото. Прво ја испитаа водата дека е исправна, но излезе кисела вода и моторот зариба. Основните услови ги немаме ние во село Добровени. Околу 20 семејства работат тука, садат, куќите им се реновирани исто како во Битола, но не можат да се преселат зашто нема услови. Доаѓаат во петок, сабота, недела. Работат со прашини, креваат улишта, влечкаат води од реките, испотени навечер се враќаат во Битола за едно туширање. И следниот ден пак доаѓаат. Тоа е голем трошок и малтретирање“, вели Љубе Најдовски, претседател на месната заедница во селото.

Иако не е сместено во тешко пристапен планински предел, до Добровени одвај доаѓа струја, па не може да се вклучи апарат за молзење стока или лактофризер.
Струјата има 160 волти, а треба 220 волти. Ни телевозор не можеме да користиме. Со тој напон што е, само сијалицата работи.

„Улично осветлување треба да имаме како погранично место. Нема куќа што не е отворена и ограбена. Ноќе немаше осветлување и влегуваа. Струјата има слаб напон. Не можеме да користиме никаков домашен апарат. Дури и вода да имаме, не може да се пушти машина за перење, да не зборуваме за швајцување плугови што им треба на земјоделците. Струјата има 160 волти, а треба 220 волти. Ни телевозор не можеме да користиме. Со тој напон што е, само сијалицата работи“, вели Најдовски.

И покрај постоечката програмата за рурален развој и други села во битолско се соочуваат со сличен проблем. Вода недостига во Живојно, Брод и на други места. До Мариово, пак, нема асфалтен пат. Без решавање на овие проблеми уште многу села ќе исчезнат од географската карта на Македонија.
  • 16x9 Image

    Жанета Здравковска

    Родена во Битола на 15.01.1977 година. Дипломирала на Педагошкиот факултет во Битола во 1999 година, а магистерски студии завршила на постдипломските студии по менаџмент на човечки ресурси на Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања во Скопје. Работела како новинар во повеќе локални редакции во Битола, а за Радио Слободна Европа известува од 2002 година. 

XS
SM
MD
LG