Достапни линкови

Спомен-обележје „Карпалак“ во Прилеп


Изгледот на споменикот ,,Карпалак"

Во Прилеп ќе биде поставено спомен-обележје за десеттмината убиени прилепски резервисти кај месноста Карпалак во воениот конфликт во 2001 година.

Во спомен на херојското дело на десеттемина прилепски резервисти кои за време на воениот конфликт загинаа во кукавичко убиство кај месноста Карпалак на патот Скопје-Тетово, по 10 години ќе биде поставено споменично обележје во Прилеп. Деновиве во центарот на градот во средината на кружниот тек започна монтажата на споменикот кој симболично ќе го означи вечниот живот на загинатите резервисти.
Ова е челична конструкција од десет краци кои ги симболизираат паднатите бранители во немилите настани од 2001 година, која завршува со еден логичен завршеток во кружна форма односно топка која има одредена симболика. Симболиката на топката е вечниот живот и ќе свети постојано и постојано ќе пулсира во ритамот на чукањето на срцето.


„Ова е челична конструкција од десет краци кои ги симболизираат паднатите бранители во немилите настани од 2001 година, која завршува со еден логичен завршеток во кружна форма односно топка која има одредена симболика. Симболиката на топката е вечниот живот и ќе свети постојано и постојано ќе пулсира воритамот на чукањето на срцето“, изјави Бранко Нешкоски, директор на Јавното претпријатие за просторни и урбанистички планови при Локалната самоуправа.

Челичните краци ќе бидат високи 15, а топката 3 метри, што значи дека вкупната височина на овој видиковец ќе биде 18 метри.
Автор на идејното решение на проектот е тим од архитекти на јавното претпријатие за просторни и урбанистички планови, кое во исто време и го изработи ова спомен обележје во вредност од 11 милиони денари. Видиковецот ќе биде целосно осветлен.

Градежни активности за поставување на споменикот во центарот на Прилеп

„Целиот овој зафат, значи поставување на споменично обележје „Карпалак“, партерно средување на опкружувањето околу него, сообраќајно решение и финансиската конструкција изнесува 36 милиони денари од Локалната самоуправа и од Владата на Република Македонија.“

Споменичното обележје е дел од еден поголем проект на Локалната самоуправа, кој што придонесе за
Целиот овој зафат, значи поставување на споменично обележје „Карпалак“, партерно средување на опкружувањето околу него, сообраќајно решение и финансиската конструкција изнесува 36 милиони денари.
урбанизација на овој дел од градот, истакнува Нешкоски.

„Со реализација на овој проект градот ќе добие една нова урбана димензија и се продолжува онаа долгорочната визија за средување на централното градско подрачје со почетокот на булеварот „Маршал Тито“ до завршетокот, бидејќи се интензивирани активностите за средување на парковското уредување од спротивната страна на хотелот Липа, паркот кај судот како завршница и почетокот споменичното обележје „Карпалак“. Така има една фина линија на движење и во секој момент има некаква динамика, некакво случување“, акцентираше директорот Нешкоски.

Според најавите, најдоцна за еден месец целосно ќе завршат градежните работи и објектот свечено ќе биде пуштен во употреба.
  • 16x9 Image

    Моника Талеска

    Моника Талеска е дипломиран новинар на Интердисциплинарните студии по новинарство во Скопје. Од 2001-та година е дописник на Радио Слободна Европа. Освен тоа, постојан дописник е и на телевизија Телма. Работела како новинар, главен уредник и директор во поранешниот локален Центар за печат, радио и телевизија- Прилеп. 

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG