Достапни линкови

ММФ: украинската криза ќе го забави растот во источна Европа


Меѓународниот монетарен фонд соопшти дека ескалацијата на политичката криза во Украина го става во опасност економското заздравување во Источна Европа.

ММФ во извештајот соопштен денеска во Истанбул, наведува дека во повеќето земји од Централна, Источна и Југоисточна Европа има пораст во пресрет на обновувањето на економијата во Еврозоната.
Украинската криза донесе нови ризици за регионот, а финансиските пазари во Украина, Русија, Белорусија и Молдавија се под обновен притисок поради загриженоста од нови санкции против Москва.
Извештај на ММФ.


Во извештајот, насловен „Пролет 2014 - Регионални економски прашања за Централна, Источна и Југоисточна Европа“, не се вклучени Русија и Турција, но се оценува регионалниот ефект од меѓународните санкции врз руската економија.
Во извештајот на ММФ се наведува дека економското закрепнување во регионот се очекува да продолжи и во 2014 година, но, најверојатно, тоа ќе биде послабо отколку што претходно се очекуваше.

Неколку земји , меѓу кои и САД , Европската унија, Канада и Јапонија воведоа санкции спрема Русија по нејзината анексија на Крим, но непосредната реакција на пазарот испрати мешани сигнали .


Сепак, се вели во извештајот, украинската криза донесе нови ризици за регионот, а финансиските пазари во Украина, Русија, Белорусија и Молдавија се под обновен притисок поради загриженоста од нови санкции против Москва.

Тоа може да доведе до посилно влијание врз регионалната трговија, дознаките, и банкарскиот сектор.
Над 40 проценти од европскиот природен гас и една третина од нејзината нафта доаѓа од Русија , а коефициентите на зависнот се дури и повисоки за повеќето земји од Централна и Југоисточна Европа.

Извештајот на ММФ оценува дека соседите на Русија - како што се Молдавија, Белорусија и балтичките земји ќе бидат сериозно погодени од понискиот рускиот раст. Централно европските економии: Унгарија, Словенија, Чешка, Словачка, и Полска, како и некои балкански земји како што се Србија и Бугарија имаат само умерена извозна зависност со Русија и Украина.

Во документот на ММФ, исто така, се забележува дека за повеќето земји во регионот, вистинската економски интеракција со Русија е ограничена надвор од енергетскиот сектор. Во извештајот на ММФ насловен "Пролет 2014 - Регионални економски прашања за Централна, Источна и Југоисточна Европа“, се заклучува дека севкупниот раст во регионот сега се очекува да биде понизок, односно 1,9 во 2014 и 2,6 насто во 2015 година.
  • 16x9 Image

    Зоран Ќука

    Во Слободна Европа во Прага е од нејзиното формирање на 1 Септември 2001 година. Кариерата ја започна во Македонското радио, па следат ТВ - А1 и ТВ Телма, со истовремена дописничка работа за Радио и ТВ Босна и Херцеговина, Загребското Независно 101 Радио, и Љубљанското Студент Радио.

XS
SM
MD
LG