Достапни линкови

Визите пак ни чукаат на врата


Архивска фотографија- Средба на вицепремиерката Теута Арифи со Стефано Санино, генерален директор на Генералниот директорат за проширување на Европската комисија 16 јули 2012.
Архивска фотографија- Средба на вицепремиерката Теута Арифи со Стефано Санино, генерален директор на Генералниот директорат за проширување на Европската комисија 16 јули 2012.

Министрите за внатрешни работи на земјите членки на ЕУ побарaа на состанокот кој е закажан за 25 октомври да се разговара за итни мерки кои би се спровеле со цел да се запрен напливот од „лажни азиланти “ од Западниот Балкан.

Визната либерализација е еден од поголемите успеси имплементирана во земјите во регионот, изјави Генералниот директор на Директоратот за проширување на ЕУ Стефано Санино.
Но и би сакале да сме сигурни дека нема да има злоупотреби. Ако системот значајно се злоупотребува, тогаш постои ризик. Тука станува збор за одговорност и сите треба да се ангажираме за ова
Write your quote footer here...

„Но секако важно е да се осигура дека системот нема да биде злоупотребуван. Европската унија и Европската комисија внимаваат на начинот на кој се менаџира системот и злоупотребите на истиот.“
Прослава на одлуката за укинување на Шенген визите. 30 ноември 2009
Прослава на одлуката за укинување на Шенген визите. 30 ноември 2009

Дали визната либерализација е под закана од укинување откако 6 земји реагираа на приливот на лажни азиланти од Македонија и регионот? Постои одлучност вратата да остане отворена и системот да функционира, вели Санино.

„Но и би сакале да сме сигурни дека нема да има злоупотреби. Ако системот значајно се злоупотребува, тогаш постои ризик. Тука станува збор за одговорност и сите треба да се ангажираме за ова.“
Како и секоја година ние сме ангажирани на тоа да има минимум злоупотреби на визната либерализација и мислам дека ќе се придржуваме на истите активности, само тоа можам да ви го изјавам.
Теута Арифи, вицепремиер за европски прашања.

Вицепремиерот за европски прашања Теута Арифи вели дека постои ангажман за минимум злоупотреби.

„Како и секоја година ние сме ангажирани на тоа да има минимум злоупотреби на визната либерализација и мислам дека ќе се придржуваме на истите активности, само тоа можам да ви го изјавам.“

Вината за ваквата состојба може да се согледа кај двете страни, смета политикологот Соња Стојадиновиќ.

„Ние треба да бидеме реални дека колку и да ги исполнивме сите услови на техничко ниво за да ја добиеме вината либерализација, треба да бидеме искрени и да кажеме дека не се потрудивме многу, многу на реално ниво, значи на граничните премини и аеродромите да ги спречиме тие кои очигледно одеа да емигрираат, а не одеа на прошетка во ЕУ или пак одеа службено. Значи тие што ги гледавме со цели куфери и ормани на себе си , кои очигледно мигрираа, никој не ги спречи.“

Од друга страна, земјите кои бараат укинување на визната либерализација малку лицемерно се однесуваат, вели Стојадиновиќ.

„Кон нас лицемерно се однесуваат и кон своето гласачко тело, обидувајќи се до некаде да го намалат нивото и процентот на легални и нелегални мигранти, бидејќи знаеме дека кога Бугарија и Романија, имае масовни имиграции, значи цели села, цели региони исчезнуваа, се преселуваа во западна Европа.“

Министрите за внатрешни работи на земјите членки на ЕУ побарaа на состанокот кој е закажан за 25 октомври да се разговара за итни мерки кои би се спровеле со цел да се запрен напливот од „лажни азиланти “ од Западниот Балкан, но не е побарано да се разгледува повторно воведување на визи.
XS
SM
MD
LG