Достапни линкови

Битолчанки со рак на дојка бараат поевтино и поквалитетно здравство


Имплант за гради.

Околу педесет жени од Битола годишно заболуваат од рак на дојка. Секоја недела има по една новозаболена жена.

Ракот на дојка е најчестиот вид на канцер што ги напаѓа битолчанки. На годишно ниво од оваа болест заболуваат околу педесетина жени од Битола или секоја недела се евидентира по едно новозаболено лице. Во најголемиот број на случаи доаѓа до отстранување на дојката заради доцно откривање на болеста.
Жените од карцином на дојка во постоперативниот период да имаат свој градник протеза, перика. Тие услови во Македонија ги немаме. Жените добиваат на две години протеза. Се бориме да добијат два градници во годината бесплатно, да добијат перика, кај помладите пациентки да направат реконструкција на дојка. Тоа го прават во сите наши околни земји освен во Албанија. Жената која ќе легне на операциониот стол, станува со реконструирана дојка и повеќе не легнува на операција.
битолчанка заболена од рак на дојка.

Пациентките и нивните семејства се жалат дека во градот недостига зрачна терапија, дел од здравствените анализи претежно во приватни здравствени установи и лаборатории им се наплаќаат иако за нив лекувањето е бесплатно, а недоволно се набавуваат и протези за гради по оперативните зафати.

„Жените од карцином на дојка во постоперативниот период да имаат свој градник протеза, перика. Тие услови во Македонија ги немаме. Жените добиваат на две години протеза. Се бориме да добијат два градници во годината бесплатно, да добијат перика, кај помладите пациентки да направат реконструкција на дојка. Тоа го прават во сите наши околни земји освен во Албанија. Жената која ќе легне на операциониот стол, станува со реконструирана дојка и повеќе не легнува на операција.“

„Се појави потребата од ослободување на партиципација на болните од рак. Оваа категорија на пациенти е една од најранливите. Доаѓаат до психо-физички проблеми, материјални проблеми зашто терапијата е многу скапа.“

„Контролите по хируршкиот дел и зрачната терапија, мора да прави до крајот на животот. И тумор маркерите ги плаќа и се плаќа, па дури и кога оди во лабораторија да испита крв“, коментираат битолчани.

Во Македонија годишно од рак заболуваат по 7.000 Македонци, од нив 400 се битолчани. Ако кај битолчанки ракот на дојката е најчесто затапен, кај мажите предничи канцерот на белите дробови. На трето место е малигномот на желудник и дебело црево.
  • 16x9 Image

    Жанета Здравковска

    Родена во Битола на 15.01.1977 година. Дипломирала на Педагошкиот факултет во Битола во 1999 година, а магистерски студии завршила на постдипломските студии по менаџмент на човечки ресурси на Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања во Скопје. Работела како новинар во повеќе локални редакции во Битола, а за Радио Слободна Европа известува од 2002 година. 

XS
SM
MD
LG