Достапни линкови

Поделеноста за името се зголемува


И покрај повиците за обединување, по прашањето за името длабока разединетост меѓу етничките заедници.

Ако загревањето на меѓународната атмосфера околу спорот за името ја поттикне потребата од внатрешно мобилизирање, тука процесите не се помалку комплицирани, особено на ниво на внатрешното обединување. Иако повиците за обединување од страната на власта се повторија неколкупати, не постои прашање околу кое разединетоста меѓу етничките заедници како и во рамките на заедниците е поголема, велат експертите.<br /> <div class="box_with_quote"> <div class="box_with_innerQuote"> Јас не преферирам и политичко одлучување на референдум каде ние Албанците би гласале 99 отсто да се промени вашето име. Проблемот со името треба да го решат Македонците, тоа е нивен проблем.</div> <div class="quote_footer"> Мендух Тачи, лидер на ДПА.<br /> &nbsp;</div> </div> Конфронтираноста меѓу владејачките и опозициските партии во македонскиот блок е уште подрастична кај албанските политички партии. Познат е ставот на лидерот на опозициската ДПА, Мендух Тачи, дека спорот за името е прашање коешто треба да го решат Македонците и тоа го образложува.<br /> <div class="embedded_content_object"> <div class="expandSmall floatLeft" id="expandSmallBB94D7AC-9EED-4449-9A2A-1B4850E894DA" onclick="expandMedia('BB94D7AC-9EED-4449-9A2A-1B4850E894DA','Big')" style="width:268px"> <div class="contentImage floatLeft" style="width:268px"> <img alt="" border="0" class="photo" src="http://gdb.rferl.org/BB94D7AC-9EED-4449-9A2A-1B4850E894DA_r1_w268.jpg" /><span class="imageCaption">И натаму без консензус за името </span></div> </div> <div class="item_hide" id="expandBigBB94D7AC-9EED-4449-9A2A-1B4850E894DA"> <div class="contentImage floatLeft"> <div class="expandMediaClose" onclick="expandMedia('BB94D7AC-9EED-4449-9A2A-1B4850E894DA','Small')"> <span>x</span></div> <img alt="" border="0" class="photo" src="http://gdb.rferl.org/BB94D7AC-9EED-4449-9A2A-1B4850E894DA_w640_s.jpg" /><span class="imageCaption">И натаму без консензус за името </span></div> </div> </div> <br /> &bdquo;Јас не преферирам и политичко одлучување на референдум каде ние Албанците би гласале 99 отсто да се промени вашето име. Проблемот со името треба да го решат Македонците, тоа е нивен проблем.&ldquo;<br /> <br /> <h6> РСЕ: Но, тоа е име и на вашата држава?</h6> <br /> &bdquo;Да, ама проблемот е во тоа што името на оваа држава е поврзан со вашиот идентитет.&ldquo;<br /> <br /> Решавањето на ова прашање треба да се решава по единствениот пат, а тоа е патот којшто води кон Европската унија и НАТО, додава Тачи во интерву за Радио Слободна Европа коешто ќе се емитува в недела.<br /> <div class="box_with_quote"> <div class="box_with_innerQuote"> Најголемиот број Албанци се за влегување во ЕУ и НАТО што поскоро и по секоја цена, додека македонските граѓани исто така ја имаат пред себе истата цел, влез во НАТО и ЕУ, меѓутоа не по секоја цена особено не по цена на менување на име, на идентитет.</div> <div class="quote_footer"> Мирјана Малевска, универзитетски професор.</div> </div> <br /> И се чини дека ова е едиствениот фрагмент во кој постои единсвеност барем кај албанскиот политички блок.<br /> <br /> &bdquo;Најголемиот број Албанци се за влегување во ЕУ и НАТО што поскоро и по секоја цена, додека македонските граѓани исто така ја имаат пред себе истата цел, влез во НАТО и ЕУ, меѓутоа не по секоја цена особено не по цена на менување на име, на идентитет&ldquo;, вели професорката Мирјана Малеска.<br /> <br /> На подипломатски јазик владејачката ДУИ себеси се позиционира засега како што велат оттаму, само како дел од решението, а не од проблемот, а притисокот врз коалициониот партнер засега е благ и конструктивен.<br /> <div class="box_with_quote"> <div class="box_with_innerQuote"> Постојано повикуваме на обединување по однос на прашањето кое што ќе го отвори евроатлантскиот пат на државата.</div> <div class="quote_footer"> Бујар Османи, ДУИ.</div> </div> <br /> &bdquo;Значи постојано повикуваме на обединување по однос на прашањето кое што ќе го отвори евроатлантскиот пат на државата&ldquo;, изјави Бујар Османи од оваа партија.<br /> <br /> Нервозата по однос на закочените евроинтеграции, а поради нерешениот спор за името во ДУИ е константно присутна. Секој позасилен притисок по ова прашање од страна на ДУИ, а со оглед на засилените позции во Владата може да предизвика политичка криза, вели Малеска. Потребата од обединување и натаму ќе остане само во рамките на празната реторика.

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG