Достапни линкови

Ќе згасне ли А1?


Отвореното студио на новинарите на А1 Телевизија пред владата.

Советот за радиодифизија денеска треба да донесе одлука за судбината на програма на А1 телевизија.

На денешниот состанок, покрај членовите ќе присуствува и стечјаниот управник на А1 телевизија Ацо Петров. Законската одредба според која Советот за радиодифузијата треба да донесе одлука дали А1 телевизија ќе продолжи да емитува програма им нанесе големи маки на членовите на Советот. Станува збор за членот во кој се вели дека „дозволата претстанува да важи при случај на стечај или ликвидација“. Претседателот на советот Зоран Стефаноски неодамна изјави дека ова е несреќно срочен текст и би требало да стои „стечај со
Новите членови кои што сакале или не мораме да признаеме дека ќе бидат претставници од државата, односно од власта, но овие луѓе коишто се сега таму сметам дека може да донесат одлука, не би сакал да зборувам за сооднос на сили, но ако седнат и трезвено и сериозно размислат може да донесат и одлука.

ликвидација“, затоа што целта на стечајниот управник е да ја заздрави фирмата, а не да ја уништи. Од друга страна, пак, дел од членовите на советот кои не се согласуваат со него и со мнозинството во советот сметаат дека законот бил јасен.

По внатрешните битки во Советот се наметнува прашањето како тоа ќе влијае врз иднината на А1 телевизија која е во стечајна постапка. Поранешниот претседател на Советот за радиодифизија Мирче Адамчевски вели дека е тешко да се прогнозира каков ќе биде исходот од битките во Советот, затоа што се уште не се дојдени новите членови.

„Новите членови кои што сакале или не, мораме да признаеме дека ќе бидат претставници од државата, односно од власта, но овие луѓе коишто се сега таму сметам дека може да донесат одлука, не би сакал да зборувам за сооднос на сили, но ако седнат и трезвено и сериозно размислат може да донесат и одлука.“

Зоран Стефаноски.

Од другата страна политикологот Алберт Муслиу смета дека во врска со А1 телевизија членовите ќе тактизираат за да се почека да дојдат новите членови.

„Јас мислам дека Советот ќе донесе одлука за продолжување на работата, но во секој случај таа може секогаш да се преиспита поради тоа што ќе имаме еден субјект со нов стечаен управник и можностите за повторни разгледување на тие состојби ќе им бидат на „тацна“ со конституирањето на новиот Совет. Не верувам дека ќе им биде одземена лиценцата сега и веднаш.“
Јас мислам дека Советот ќе донесе одлука за продолжување на работата, но во секој случај таа може секогаш да се преиспита поради тоа што ќе имаме еден субјект со нов стечаен управник и можностите за повторни разгледување на тие состојби ќе им бидат на „тацна“.

Внатрешните битки во Советот за радиодифузија станаа јавни и жестоки со новиот закон за проширување на советот. Здружениото на новинари вчера соопшти дека нема да делегира свои преставници во советот, а од своите сегашни членови побара да го преиспитаат своето учество во ова регуулаторно тело. На ова со соопштение возврати и владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ во кое е наведено дека со жалење го истакнуваат фактот „дека во последните десет дена по втор пат се случува ЗНМ да има идентичен став со најголемата опозициска партија“.

Во Македонија, стратегија на политичките партии, особено на ВМРО-ДПМНЕ е да ги промовира спротивните мислења како ставови на опозицијата што не е во ред, затоа што не е можно да постојат само два става за кое било прашање, вели Муслиу.

„И во случајов не мислам дека тоа е мислење на опозициската партија, туку е став на Здружение на новинари кои имаат и обврска да се загрижени за работата на медиумите и нивните колеги.“

Ваквото однесување на владејачката партија на долгорочен план само и нанесува штета на имиџот на државата и на граѓанските здруженија и за нивната релевантност, додава Муслиу.
  • 16x9 Image

    Зорана Гаџовска Спасовска

    Новинарската кариера ја започна во А1 телевизија. Работела на теми од образование, социјални проблеми, здравство и екологија. Родена е на 30.09.1983 година во Скопје. Од јуни 2009-та година работи како постојан дописник за Радио Слободна Европа од Скопје.

XS
SM
MD
LG