Достапни линкови

Регионална средба во Охрид


Претседателот Иванов домаќин на третата регионална лидерска средба.

Во Охрид започна третата регионална средба меѓу претседателите на Македонија, Албанија, Црна Гора и Косово.

По билатералните средби претпладнево, во Охрид во тек е пленарниот состанок на четворицата претседатели на земјите од регионов, Ѓорѓе Иванов на Македонија и неговите колеги Филип Вујановиќ на Црна Гора, Бамир Топи на Албанија и од Косово, Атифете Јахјага. Третата регионална претседателска средба во градот и околината наметна полициско обезбедување на објектите и сообраќајниците на највисоко ниво и посебен режим на сообраќајот, кој е со времено ограничено движење на одредени делници каде минуваат делегациите со нивните возила и придружба, како и во стариот дел на Охрид, каде претседателите ќе се шетаат попладне.

Темите на дискусија на самитот, чија цел е одржување на дијалогот на највисоко ниво меѓу соседните земји во рамките на заедничката евро-атлантска перспектива, се поврзани со ЕУ и НАТО-интеграциите и олеснување на овие процеси, преку јакнење на демократијата и реформите, зголемена економска соработка и поттикнување на регионалните инвестиции, инфраструктурно и енергетско поврзување, прекугранична соработка во борбата против криминалот и слично. Од овој веќе традиционален собир на највисоко ниво, се очекува да биде испратена порака до Брисел и Европските престолнини, дека Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора, делат заеднички Европски вредности и еднаква визија за иднината и како врвен приоритет им е брзата интеграција во ЕУ и НАТО, за што е неопходна интензивна билатерална, но и регионална соработка.

Охрид

Сигналот кој ќе се упати до Брисел ќе биде дека четирите земји знаат Европски да се однесуваат, во контекст на проширувањето на унијата, но и како апел за правилно вреднување на индивидуалните и заеднички постигнувања на секоја од земјите во насока на забрзана интеграција. Од третиот самит во Охрид се очекува да произлезат и иницијативи за нови регионални проекти, посебно во инфраструктурното и енергетско поврзување, заеднички настап пред меѓународните институции и други приоритети.

По претседателските средби во Валона 2009 и Призрен минатата година, сега се проценува дека е време декларативните заложби да добијат реална димензија со конкретни акции со структурализирање и зајакнување на оваа регионална иницијатива. На самитот не присуствуваа шефовите на Србија и Грција.

По заедничката прес-конференција, претседателите ќе се шетаат со брод по Охридското Езеро, претседателот Иванов ќе приреди ручек, а вечерва тие ќе се во публиката на свеченото отворање на 51-вото издание на фестивалот Охридско Лето во Античкиот театар во Охрид.

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG