Достапни линкови

Изборите тест за демократската зрелост


Според шефот на мисијата на ОДИХР Џулијан Пил Јеитс сите учесници во изборниот процес треба да ја одиграат својата улога.

Шефот на мисијата на ОДИХР за избори Џулијан Пил Јеитс изјави дека предвремените парламентарни избори на 5 ти јуни претставуваат тест на демокртаската зрелост на земјата и сите треба да ја одиграат својата улога Мисијата има 12 меѓународни експерти, 20 долгорочни набљудувачи и 300
Од долгорочното искуство што го имам во земјата можам да кажам дека има голема верба во она што сите вие заедно може да го направите, дури повеќе одтколку што самите верувате во себе
краткорочни.Се работи за вообичаен број на набљудуавчи колку што беа присутни и во 2005 та години рече Јеитс на конференцијата на која ја претстви улогата и методологијата на мисијата која е тука стандардно пред избори бројката на набљудувачи во ОБСЕ/ОДИХР ја оценува како вообичаена и оттаму, и покрај одредени информации за можно заплашувања на денот на изборите, не очекуваат проблеми во текот на изборниот процес.

„Од долгорочното искуство што го имам во земјата можам да кажам дека има голема верба во она што сите вие заедно може да го направите, дури повеќе одтколку што самите верувате во себе,“

рече на денешната прес-конференција шефот на Набљудувачката мисија во Скопје Џулијан Пил Јејтс.

На терен за мисијата приритет ќе бидат спроведувањето на неодамна усвоените измени на изборни правила, гласењето на дијаспората, начинот на известување на медумите а ке се освранат и на можноста од застрашување на денот на гласање.
И најдобро напишаниот закон, ако не се имплементира адекватно – не чини. Тоа е обврска на сите учесници во изборниот процес, без разлика дали се институциите или учесници кои ја бараат довербата

Меѓу експертите кои пристигнаа пред два до три дена има претставници од земјите членки на ОБСЕ како на пример САД, Русија, Украина, Норвешка, Шведска и Турција. Инаку во однос на изборните правила пак од граѓанската социјација „Мост“ потенцираат дека најбитно е законите да се имлементираат Тон изјави дарко Алексов во интервјуто на слободна Европа што ќе се емитува во недела

„И најдобро напишаниот закон, ако не се имплементира адекватно – не чини. Тоа е обврска на сите учесници во изборниот процес, без разлика дали се институциите или учесници кои ја бараат довербата.“

Дел од асоциајциите што ке ги набљудувата изборите ги потенцираат пак постоечките политички тензии кои би можеле да доведат до тензична атмосфера . . Впечатливо е дека има нетолерантност меѓу политичките субјекти потенцира Џабир Дерала

„Тонот на политичката кампања во наредните денови само ќе се заострува, а се плашам дека кршењето изборни штабови ќе продолжи.“

Пред официјалниот почеток имаше примери на неколку искршени штабови. Во Мост велат дека овие настани имаат изолиран карактер и нагласуваат дека клучно е институциите да имаат ефикасен пристап за да може да имаме миран камања до денот на нејзиното официјално почнување

„Цивил“ на денот на изборите ќе бидат вклучени со над 200 луѓе од кои 50 бидат акредитирани како набљудувачи. Од Мост за набљудување како на целиот изборен процес, така и на денот на гласањето, ангажирани ќе бидат повеќе 3.500 набљудувачи во сите шест изборни единици на целата територија на Македонија.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG