Достапни линкови

Водата во езерото се намалува, а рибократците се окомија на рибата во Младост. Летово повторно многу работа за рибочуварската служба на ЗСР Бабуна.

Тие како концесионери на рибниот фонд се обидуваат истиот да го зацуваат од несовесните рибари кои ловат на недозволен начин.Последната акција која ја спроведоа задно со полицијата покажа дека рибократците се ненаситни. Тие ловеле риба со мрежа голема еден ипол километар.

„Најнапред се приметени како ја поставуваат мрежата, некаде после 20 часот мрежата била поставена и во текот н апоставувањето од полицијата приметени се и чекани на лице место да ја извадат мрежата.При обидот да се повлечат од местото на поставување на мрежата спречени се од полицијата и фатени на лице место.“ вели секретарот ЗСР Бабуна Томе Илиевски.

Покрај мрежата чуварите и полицијата го заплениле чамец и други средства за рирарење. Според нив овие лица подолг временски период против законски ја ловат рибата во езерото,со што направиле огромна штета на рибниот фонд.

„Има голема штета направено во однос на рибниот фонд, имаат сигурно доста уловено бесправно благородна риба како Сом, Амур, Крап. Оваа груа минатата година за жал успеа да ни избега да не ја фатиме на лице место како лови риба на недозволен начин.“

вели Илиевски.
Двајцата рибокрадци од СВР Велес и СРД Бабуна заработија Кривичните пријави. Рибокрадењето во велешко е честа појава, украдената риба тие најчесто ја продаваа во угостителските ресторани лоцирани токму на езерото Младост.

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG