Достапни линкови

Спасување на ЕУ извештајот?


Потребен континуиран дијалог

Под политички дијалог не се подразбира само договор во ,,пет до 12" за прашања од кои зависат конечните оценки. ЕК ја оценува политичката ситуација преку цела година.

Според неофицијални информации, се очекува дека донесувањето на Деловникот во Собранието ќе придонесе кон подобрување на ноемврискиот извештај во делот на политичките критериуми. Сепак политичката ситуација во земјава не ја карактеризираат само последниве чекори што се прават да се подобри состојбата. Извештајот има 36 поглавја. Под политички дијалог не се подразбира само договор во ,,пет до 12" за прашања од кои зависат конечните оценки. Европскиот мониторинг ги бележи сите
Во извештајот мислам дека ќе бидат наведени периодите во кои што функционирал политичкиот дијалог и периодите во кој што не функционирал

несогласувања меѓу партите во текот на целата година за суштински прашања, вели политичкиот аналитичар Владимир Мисев:

,,Во извештајот мислам дека ќе бидат наведени периодите во кои што функционирал политичкиот дијалог и периодите во кој што не функционирал. Ако сумарно барате оценка тогаш сигурно подобро би бил оценет политичкиот дијалог отколку кога не би се вратила опозицијата воопшто ниту на координативните средби, ниту на пленарните седници."

Во декември истече четири месечниот рок за донесување на Деловникот. Освен што Деловникот е премногу долго на маса во изминатиов период поголем дел од своите обраќања претставниците на меѓународната заедница ги посветија на преписките меѓу партиите и за јазикот кој се користи со напомнена дека тој не е соодветен на една демократија. ДПА од друга страна го условува нивното враќање во Парламентот барајќи автентично толкување на законот за амнестија. Исто така Комисија за контрола на
Не е во ред, треба ваквите чекори да бидат преземани за подоборување на македонската демократија општо и генерално, а не за конкретна оценка од ЕК во пресрет на изештајот. Сметам дека политички не е зрело
државни пари не е договорена како што бараше опозицијата укажувајќи дека политичкиот дијалог не е на ниво какво што се очекува од земја кандидат за членство во ЕУ. Претставниците на меѓународната заедница во изминатиов период потенцираа дека од клучна важност е сите политички партии да разберат дека сносат голема одговорност во пренесувањето на пораката за зрелоста на оваа земја и за демократскиот процес. Владимир Мисев смета дека тие заеднички ја сносат одговорноста за ситуацијата во која дијалогот не функционира како што треба.

,,Не е во ред, треба ваквите чекори да бидат преземани за подоборување на македонската демократија општо и генерално, а не за конкретна оценка од ЕК во пресрет на изештајот. Сметам дека политички не е зрело."

Во владата пак очекуваат овој извештај да ја задржи препораката дека Македонија е зрела според политичките критериуми и реформите, за почеток на преговорите за членство. Со самиот нов квалитет кој што очекуваме да се случи во македонското Собрание, усвојувањето на Деловникот и продолжувањето на координациите кај претседателот на Собранието, реформите што ги спроведува македонската Влада во Министерството за правда и други ресори, ценам дека има добра можност Македонија и во 2010 година да биде позитивно оцената од Европската Комисија, изјави министерот за надворешни работи Антонио Милошоски.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG