Достапни линкови

Талески не се појавува на општинските седници


Совет на општина Битола
Совет на општина Битола

Советниците од опозицијата во битолскиот Совет се револтирани зашто градоначалникот на Битола, Владимир Талески скоро и не се појавува на седниците.

Советниците од опозицијата во битолскиот Совет се револтирани зашто градоначалникот на Битола, Владимир Талески скоро и не се појавува на седниците. Поради ова мноштво советнички прашања кои ги засегаат граѓаните остануваат неодговорени, како и следните поставени од советникот на ЛДП Горан Милевски.
Во Училиштето „Трифун Пановски“ училишниот одбор е незаконски конституиран бидејќи делот од училишниот одбор што треба да го
Не може овие информации, не ни е тука градоначалникот. Само што ќе ги отвориме за дискусија. И нема да ги ставан на гласање зашто навистина се беспредметни
Владимир Талески, градоначалник на Битола
пополнат професорите, кои се гласаат на НАставнички совет, директоката сама си ги избрала, без да свика наставнички совет. Така незаконски формираниот училишен одбор распиша оглас за директор и бидејќи членовите на училишниот се предложени од директоката неа ча ја реизберат на незаконски начин. Барам советот да реагира.
Второто прашање е во однос на пожарната. За 2006 и 2007 година на вработените не им се исплати прекувремената работа токму поради кавгата што во тој период се случуваше меѓу градоначалникот и пожарникарите. Тие тужија и добија пресуда во нивна полза на Апелација. Се задолжува општина Битола да им ги исплати платите кои незаконски им ги запрела со камата. Станува збор за 60 илјади денари кои ќе ги земат вработените сега на штета на буџетот зашто ќе се плаќаат судски трошоци, адвокати. И трета точка за влезот на Битола од странта на Прилеп, кој се гради година и пол и улицата е растурена. Барам информација од градоначалникот кој ја зема коцката од под асфалтот. Приватни лица со „лада нива“ и со приколка ги вадат коцките и негде ги носат. Кој им дал дозвола? Дали се зеле коцките на тендер зашто тие се поскапи и од асфалтот.
Ако беше тој тука ќе требаше да одговори на некои работи. Има многу прашања кои во последно време никој од нас не ги поставува зашто тој не е тука

Без успех завршија обидите на претседателката на советот Лилјана Кузмановска да го спречи поставувањето на советничките прашања со образложение дека во отсуство на Талески треба да се доставуваат во писмена форма.

,,Не може овие информации, не ни е тука градоначалникот. Само што ќе ги отвориме за дискусија. И нема да ги ставан на гласање зашто навистина се беспредметни."

изјави Кузмановска. Советникот од СДСМ, Борис Чоревски обвини дека градоначалникот не доаѓа на седници за да не се соочи со проблемите на граѓаните пред камерите.

„Јас сакам да го изразам своето незадоволство. Вие добро знаете на колку седници градоначалникот не е дојден. И ваквите работи не ќе можат да поминат бегло. Ако беше тој тука ќе требаше да одговори на некои работи. Има многу прашања кои во последно време никој од нас не ги поставува зашто тој не е тука. Не е тука зашто тука се камерите и нормално не сака да дискутира за прашањата. Тој сака на писмено да му ги доставиме, е нема."

Од општината велат дека Талески не е обврзан да присуствува на сите седници, а отсуствата се оправдани и се должат на работни обврски.
  • 16x9 Image

    Жанета Здравковска

    Родена во Битола на 15.01.1977 година. Дипломирала на Педагошкиот факултет во Битола во 1999 година, а магистерски студии завршила на постдипломските студии по менаџмент на човечки ресурси на Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања во Скопје. Работела како новинар во повеќе локални редакции во Битола, а за Радио Слободна Европа известува од 2002 година. 

XS
SM
MD
LG