Достапни линкови

ФИФА: Француската влада да стои настрана


Министерката за спорт на Франција Розлин Бассло
Министерката за спорт на Франција Розлин Бассло

ФИФА строго забранува на Владите да се мешаат во работата на фудбалските сојузи и инсистира на тоа Сојузите да работат независно.

Светската фудбалска репрезентација ги следи случувањата во францускиот Фудбалски Сојуз и во репрезентацијата по скандалот со испрагањето до Светското првенство, и нема да се мисли многу да го суспендира шампионот од 1998-та ако открие дека владата на Франција е вмешана во целиот скандал.

Претседателот на Франција Никола Саркози јавно се обврза лично да испита кој е крив за дебакалот на Светското првенство. Саркози имаше средба со премиерот Франсоа Фијон и со министерката за спорт Розлин Бассло на која разговарале во кој правец треба да се реформира францускиот фудбал.

ФИФА строго забранува на Владите да се мешаат во работата на фудбалските сојузи и инсистриа на тоа Сојузите да работат независно.
Поради мешање на ирачката влада во работата на тамошниот фудбалски сојуз, репрезентацијата на Ирак беше сиспендирана во 2008-та година.
„Нема причина да има друг третман за земјите од Европа, изјави генералниот секретар на ФИФА Жером Валке, кој е французин по националност.

Француската репрезентација натпреварувањето на Светското првенство го заврши со два пораза и само со еден бод. Освен лошите резултати, луксузирањето на фудбалерите , репрезентацијата ја уништија и внатрешните скандали, исклучувањето на Анелка, одбивањето на фудбалерите да се појават на тренинг
XS
SM
MD
LG