Достапни линкови

79 припадници на АРМ во Авганистан


Војници на АРМ

Седмата редовна ротација на АРМ ќе учествува во обуката на Авганистанската Национална Армија. Според министерството за одбрана, учеството во оваа мисија носи зголемен ризик затоа што македонските трупи ќе учествуваат и во борбени операции, а ќе бидат сместени и во поризичен дел јужно од Кабул.

Контигентот на АРМ кој се враќа од Авганистан изминатите шест месеци задачите ги извршуваа во рамките на контигентот на Армијата на Обединетото кралство, каде што главна задача им беше обезбедувањето на главната команда на силите на ИСАФ во Кабул. Ова е редовната седма ротација на мировната мисија од јули 2009- та година до јануари годинава а новина е тоа што годинава упатуваме 79 нови припадници на АРМ чија задача ке биде обука на националната армија на Авганистан:
За разлика од досегашната мисија што ја имавме во Авганистан, овој дел ќе биде малку поризичен, затоа што обуката подразбира и учестство во операции кога ќе оди Авганистанската Армија, а исто така и локацијата каде што ќе бидат сместени нашите војници јужно од Кабул е со еден степен на ризик повисока


„За разлика од досегашната мисија што ја имавме во Авганистан, овој дел ќе биде малку поризичен, затоа што обуката подразбира и учестство во операции кога ќе оди Авганистанската Армија, а исто така и локацијата каде што ќе бидат сместени нашите војници јужно од Кабул е со еден степен на ризик повисока,“

изјави Емил Димитриев заменик министер за одбрана.Со ова зголемување на бројот на војници Македонија споредено со бројот на жители е на четврто место според процентот на придонес мегу земјите кои учествуваат со свои сили во Авганистан. Ова како што неодамна изјави преседателот Ѓорѓе Иванов било забележано на безбедносната конференција што се одржа во Минхен каде бил нагласен придонесот на земјава во градењето на светскиот мир:

„Тие се импресионирани, кога таква мала земја дава таков удел иако не сме членка на НАТО. Знаете сега, со овој контингент Македонија ќе достигне четири насто учество во мировните операции од составот на нашата армија.“

Од проценката на безбедносната ситуација во Авганистан зависи точниот датум кога новите единици ке бидат упатени,а според највите на министерството за одбрана можно е тоа да се случи кон крајот на овој месец или нардниот месец. Секое одење во мисија која значи подршка на градењето на свескиот мир подразбира дека има ризик вели Димитриев. Авганистан како територија подрзбира дека ризикот не е секаде ист. Досега нашата чета беше сместена во Кабул каде имавме инцидент поврзан со напад врз обезбедувањето. Во моментов учествуваме со 166 припадници на армијата, а во тој состав влегува четата за обезбедување на командата во Кабул, два инструкторски тимови и медицински тим.
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG