Достапни линкови

Брзо решение или ново одложување?


Воздржаност - Антонио Милошоски

Министерот за надворешни работи Милошоски вчерашната средба со алтернативниот шеф на грчката дипломатија Друцас во Лондон ја оцени како навремена што избегнувајќи го обидот да се толкува како и да е извори во министерството би сакале да го гледаат во позитивен контекст пред наредната рунда преговори со посредство на медијаторот Нимиц.

Министерот за надворешни работи Милошоски вчерашната средба со алтернативниот шеф на грчката дипломатија Друцас во Лондон ја оцени како навремена што избегнувајќи го обидот да се толкува како и да е извори во министерството би сакале да го гледаат во позитивен контекст пред наредната рунда преговори со посредство на медијаторот Нимиц. Иако и на оваа средба, велат резервираноста од грчка страна била присутна. Засега нема детали околу тоа што навистина се мисли под дипломатските формулации коишто произлегоа од оваа средба како што се давање насоки или поттик на медијаторот за интензивирање на преговорите. Што е тоа што би било доволно за поттик се остава да прецизираат наредните настапи во директните средби или во преговорите со Нимиц.. Засега никој не ги осудува па и за самото министерство за сигурен позитивен исход го смета продолжувањето на директните средби како начин да се динамизираат преговорите во насока на подобрување на севкупната атмосфера. Еврамбасадорот Ерван Фуере пред Европскиот парламент исто така ги оцени обидите да се интензивираат директните контакти. Со ваква идеја беше одржана и оваа средба. Билатералните контакти само можат да го помогнат процесот воден под покровителство на ООН, затоа и ја прифатив оваа средба, изјави Друцас претходно. Експертите ниту во новите иницијативи не препознаваат ветување за промена на правцот на во преговорите. Она што беше нареено како поттик за медијаторот аналитичарот Хисен Рамадани го гледа како нелогичен обид со оглед на позициите кои двете страни ги држат засега.
Се работи за купување на време и не постои политичка волја за вистинско решавање на проблемот

„Голема иронија е тоа - тој од нив да се поттикне на посериозни, а двете страни коишто тоа го одложуваат“
Медијаторот Нимиц не иницираше нови средби со засегнатите страни од пред декемврискиот состано на советот на министерите кога решението с еочекуваше поради можноста Македонсија да добие датм за преговори со Унијата кога последената рунда заврши со извесно разочараување поради цврстите позиции на кои останаа двете страни. И сегашната покана според Рамадани не наликува на искрена подготвеност да се постигне нешто конкретно.
„Мислам дека е само купување на време од двете страни. Ќе се изврти уште еден круг во разговорите со Нимиц, ние можеби, ако бидеме под поголем притисок од Европа и од Америка, тогаш ќе одат на вонредни избори, а не постои поголем степен на политичка волја навистина да се влезе во разрешување на поблемот“

изјави Рамадани.
Министерот за надворешни работи Милошоски вчерашната средба со алтернативниот шеф на грчката дипломатија Друцас во Лондон ја оцени како навремена што избегнувајќи го обидот да се толкува како и да е извори во министерството би сакале да го гледаат во позитивен контекст пред наредната рунда преговори со посредство на медијаторот Нимиц. Иако и на оваа средба, велат резервираноста од грчка страна била присутна. Засега нема детали околу тоа што навистина се мисли под дипломатските формулации коишто произлегоа од оваа средба како што се давање насоки или поттик на медијаторот за интензивирање на преговорите. Што е тоа што би било доволно за поттик се остава да прецизираат наредните настапи во директните средби или во преговорите со Нимиц.. Засега никој не ги осудува па и за самото министерство за сигурен позитивен исход го смета продолжувањето на директните средби како начин да се динамизираат преговорите во насока на подобрување на севкупната атмосфера. Еврамбасадорот Ерван Фуере пред Европскиот парламент исто така ги оцени обидите да се интензивираат директните контакти. Со ваква идеја беше одржана и оваа средба. Билатералните контакти само можат да го помогнат процесот воден под покровителство на ООН, затоа и ја прифатив оваа средба, изјави Друцас претходно. Експертите ниту во новите иницијативи не препознаваат ветување за промена на правцот на во преговорите. Она што беше нареено како поттик за медијаторот аналитичарот Хисен Рамадани го гледа како нелогичен обид со оглед на позициите кои двете страни ги држат засега.
„Голема иронија е тоа - тој од нив да се поттикне на посериозни, а двете страни коишто тоа го одложуваат“
Медијаторот Нимиц не иницираше нови средби со засегнатите страни од пред декемврискиот состано на советот на министерите кога решението с еочекуваше поради можноста Македонсија да добие датм за преговори со Унијата кога последената рунда заврши со извесно разочараување поради цврстите позиции на кои останаа двете страни. И сегашната покана според Рамадани не наликува на искрена подготвеност да се постигне нешто конкретно.
„Мислам дека е само купување на време од двете страни. Ќе се изврти уште еден круг во разговорите со Нимиц, ние можеби, ако бидеме под поголем притисок од Европа и од Америка, тогаш ќе одат на вонредни избори, а не постои поголем степен на политичка волја навистина да се влезе во разрешување на поблемот“

изјави Рамадани.
XS
SM
MD
LG