Достапни линкови

Нови препораки, нови проблеми


Продолжена неизвесност
Продолжена неизвесност

Новата препорака за одлагање на одлуката македонскиот јазик да се изучува од прво одделение ќе биде предмет на разгледување во наредниот период и министерството за образование ќе донесе одлука што понатму.

Новата препорака за одлагање на одлуката македонскиот јазик да се изучува од прво одделение ќе биде предмет на разгледување во наредниот период и министерството за образование ќе донесе одлука што понатму.Весна Хорватовиќ од Бирото за развој на образованието откако вчера Мисиите на ЕУ, НАТО, ОБСЕ и на САД во Скопје оваа го побараа со уште едно писмо изјави дека најновата препорака од Волебек е ретерирање од препоарката од претходниот документ, додавајки дека ако истта веке била потребна тогаш биле потребни и поопсежни анализи пред да се излезе со нив
Во ОБСЕ првин требало да направат анализи, па потоа да даваат препораки


„Тоа требало да го направи ОБСЕ па потоа да излезе со конкретна препорака, а не прво да се препорачува па отпосле да се препорачуваат и подетални анализи. Оваа нова пепорака ќе биде предмет на разгледување во наредниот период“

Ставот на Мегународната заедница следуваше по пимсото на комесрот на ОБСЕ Волебек кој побара поради чувствителноста на прашањето проектот да се одложи. На тоа реагираше владата со забелешка дека мегунардната иснтитуција го губи кредибилететот Албанскиот партнер во владата мисли поинаку . Секоја препорака, сугестија и предлог од мегународните институции кои се застапени во Македонија се добредојдено со цел да се надмине една создадена вештачка политичка ситуација повтори Сафает Незири од ДУИ.

„Владата, како што го прифати претходно предлогот на ОБСЕ за изучување на македонскиот јазик, би било добро да ги прифати и овие забелешки и одлуката за повлекување на министерот. Заради тоа што реалната состојабе таква каква што е“.
Владата како што го прифатила претходниот предлог на ОБСЕ, треба да го прифати и сегашниот


За барањето за повлекување на одлуката за изучување на македонскиот јазик од најниските степени Незири рече дека во земјава има бојкот во воспитно образовниот прозцес заради јазикот што според него негативно влијае во севкупните односи и процеси во Македонија. За сите прашања треба да се постигнува мегусебна согласнсот како и за ова оценуваат во СДСМ каде прифакаат дека македонскиот јазик треба да се изучува но дека за тоа треба да се разговара

„Поради специфичноста на состојбите, мислиме дека недостасува единствено отворен разговор помеѓу политичките претставници генерално во Македонија и за жал сега тоа се случува помеѓу владините партнери“

Во заедничката изјава на мисиите на ЕУ, НАТО, ОБСЕ и САД во Скопје се вели дека немнозинските заедници треба рано да почнат да го учат македонскиот државен јазик, со препорака низ дискусии на таа тема да се одлучи точно кога и како тој ке се воведе во образованието. Првичната препорака на Волебек беше македонскиот јазик да се изучува кај другите заедници од најнискитс степепни во училиштата а изучувањето на јазизиците на заедниците беше препорачно да се изучува како факултатувен предмет
  • 16x9 Image

    Мирјана Спасовска

    Родена е во Скопје 1971 година. Од 1996 та година работи во телевизиската кука А1. Од 1998 та година е во телевизијата Телма каде за централно информативната емисија известува за дневни социјално - општествени теми.  Во Радио Слободна Европа е од 2002 та година.  

XS
SM
MD
LG