Достапни линкови

Балканот нема да биде топ приоритет на Шпанија


Иако секоја држава претседавач па и Шпанија сака да опстане на курсот и проширувањето на Унијата да остане дел од целите за коишто ќе се залага, како што беше и очекувано во експерткста и политичката јавност, шпанското претседателство со Европската Унија нема да го има Балканот највисоко на листата на приоритети.

Економските па и еколошките проблеми, односите со земјите од Латинска Америка и имплементацијата на лисабонскиот договор како да ги потиснуваат прашањата на балканкото приближување кон Унијата. Генерално шпанското претседатерлство не може да направи ништо додека не се придвижат работите во разрешување на проблемот за името што го наметна Грција, изјави пред неколку дена премиерот. Сепак Макеоднија останува со значајни очекувања од шпанското претседателсво, вели пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Александар Спасеновски.
Нашата држава изразува задоволство што еден од значајните приоритети на Шпанија е проширувањето на ЕУ со нови земји членки. Во секој случај, имајќи го предвид искуството од минатата година и блокадата на нашиот пат кон Унијата, реалноста говори дека извесноста од остварувањето на ваквите очекувања ќе зависи од динамиката на решавањето на спорот што го има Грција со Македонија околу нашето уставно име.


„Нашата држава изразува задоволство што еден од значајните приоритети на Шпанија е проширувањето на ЕУ со нови земји членки. Во секој случај, имајќи го предвид искуството од минатата година и блокадата на нашиот пат кон Унијата, реалноста говори дека извесноста од остварувањето на ваквите очекувања ќе зависи од динамиката на решавањето на спорот што го има Грција со Македонија околу нашето уставно име.“

Без оглед на најавите поврзани со Балканот, надежите остануваат дека ќе продолжи европската посветеност на проширувањето на Унијата зошто помош од европските инситуции ќе биде потребна особено во надминувањето на спорот за името, додава Ермира Мехмети од ДУИ.

„Се разбира дека ние очекуваме да продолжат заложбите од страна на европските институции да се помогне на Македонија и Грција да го надминат спорот во врска со името за да може да се продолжи понатаму со европскиот процес.“

Без оглед на тоа кој претседава со унијата и какви приоритети зацртува на својата шестмесечна агнеда резултатите пред се зависат од нашата посветеност на реформите и на европката перспектива на земјата велат од СДСМ

„Ниту едно претседателство не може да направи чудо, затоа што аргументите кои ние ги пласираме од нашата држава не одат во наш прилог,“

изјави Славица Грковска од Социјалдемократскито сојуз на Македонија. Сосема е зивесно дека прашањето за името ќе биде неизбежен узлов за приближување кон унијата што се потврди и од изјавите на нопвиот еврокомесар за проширувањето. Претходниот претседавач со Унијата Шцведка беше особено ангажирана и посветена на тоа да се реши проблемо за името како и на приближувањето на земјите од западен Балкан кон еврпското семејство.
XS
SM
MD
LG