Достапни линкови

Уште многу пат до решение за името?


Премиерот Груевски денеска најави можност за продолжување на преговорите под медијаторство на Метју Нимиц кон крајот на месецов или почетокот на февруари. Домашните експерти велат дека духот на добар дијалог ќе биде пресуден во решавањето на проблемот за името меѓу Македонија и Грција.

Периодот од шест месеци кој македонија дополнително го доби од Советот на министрите како можност да одредат датум за отпочнување преговори со Унијата, почнува да тече.

Преговори кон крајот на месецов или на почетокот на февруари?

Начинот да се стаса до тоа е познат- македонската и грчката страна треба да го решат прашањето за името. Од канцеларијата на медијаторот Метју Нимиц по декемврискиот состанок во Брисел беше објавено дека засега не се планирана закажување нова рунда преговори. Премиерот денеска најави можност преговорите да продолжат кон крајот на месецов.

„За сега не е испратено, но очекуваме дека до крајот на месецов или почетокот на февруари ќе има нешто.“

Папандреу: Очекуваме да се најдеме на половина пат

Веднаш по новогодишните празници во неочекуван период со оглед на финансиските проблеми со кои се соочува Грција, премиерот Папандреу се обиде уште еднаш да го афирмира грчкиот став околу прашањето за името во конструктивна конотација. Очекуваме со нашиот сосед да се најдеме на половина пат, рече Папандреу истакнувајќи дека Грција е подготвена да го прифати името Македонија со географска одредница.

Македонски експерти: Уште многу пат до половина пат

Оваа изјава македските експерти не ја гледаат во смисла на демонстрирање некакви црни линии или искажување официјален став, туку повеќе како сигнал и отварање врата за понатамошен дијалог. Духот на добар дијалог е од голема важност за решавањето на п
Сите изјави што се дадени повразни со тоа прашање, од наша страна од сегашната владеачка гарнитура е споменување референдум и слични механизми.
роблемот, вели политикологот Никола Сталевски па оттука многу е важно со каков дух ќе се реплицира од наша страна и понатаму како Грција ќе реагира во понатамошните изјави.

,,Сите изјави што се дадени повразни со тоа прашање, од наша страна од сегашната владеачка гарнитура е споменување референдум и слични механизми."

,,Тоа што се случува во врвните кругови на нашата власт е тоа дека не се подготвени за ниту еден чекор, за никаква промена на името. Така што ние не сме на никаков половина пат."

Додава аналитичарот Хисен Рамадани. Идентитетот пак за којшто се зборува во Македонија, Грчката страна нема никогаш да го прифати, вели Рамадани па според тоа и не постојат големи изгледи двете страни да се приближат до некаква ср
Колку се забележува дека ние сме подалеку, односно поцврсти во својата одлука да не менуваме ништо, толку повеќе тие ќеприкажуваат пред меѓународната заедница дека тие ете се попопустливи.
едина. Изјавите коишто доаѓаат од грчка страна се само политичка проценка и искористување на македонските позиции коишто според него стануваат се потврди.

,,Колку се забележува дека ние сме подалеку, односно поцврсти во својата одлука да не менуваме ништо, толку повеќе тие ќеприкажуваат пред меѓународната заедница дека тие ете се попопустливи."

Изјави Рамадани. Или ќе најдеме обострано прифатливо решение работејќи заедно во духот на соработката или ќе продолжиме да го обновуваме проблемот заземајќи екстремни ставови, порача Папандреу во споменатата изјава. Истовремено, грчките аналитичари ја поставија како реална можноста решение за спорот да се најде годинава. Очекувањата се дека доколку тоа не се случи скоро, грчките економски проблеми ќе го потиснат прашањрто подолу на агендата.
XS
SM
MD
LG