Достапни линкови

Спор за идентитетот поради „антиквизацијата“?


Премиерите на Македонија и Грција

Медијаторот Метју Нимиц за сега не најавува нова рунда преговори меѓу Македонија и Грција. Домашните аналитичари велат дека „антиквизацијата“ и идентитетот на кој Македонија инсистира последните три години е основа на спорот за идентитетот со Грција.

Засега нема најава за идни чекори во врска со решавањето на спорот за името. Иницијативите вообичаено доаѓаат од медијаторот Нимиц и веројатно како што невестуваат извори од министерството за надворешни работи и овој пат ќе се чека на тоа. Од македонска страна нема иницијативи ниту пак најави што по состанокот на минситрите на Европската Унија. Во меѓувреме како што јавува МИА од
Ние исто така зборуваме дека ние сме тие потомци на тие Македонци и во основа тука се појави тој спор околу дефинирањето на историјата и дефинирањето на идентитетите. Кои Македонци сте вие, а кои ние?
канцеларијата на Медијаторо Нимис , тој не планира нови активности во врска со решавањерто на прашањето за името. Од дипломатите во земјава, пред се од евроамбасадорот Фуере дојдоа нови охрабрувања да се продолжи без разочарувања, со нови напори за интензивирање на преговорите со оглед на времеснката рамка којашто ја одреди одлуката на Советот на минстрите од шест месеци во кои прашањето на одредување на датум за почеток на преговори со Унијата повторно ќе се отвори. Евроамбасадорот Фуере како и американскиот амбасадор во земјава неколкупшати излегоа со изјави дека предмет на преговорите е само името иако премиерот Груевски по директините разговори со грчкиот премиер Папандреу изјави дека прашањето на идентитетот на кое инсистирала грчката страна го блокира напредокот на преговорите. Од седиштето на ЕУ во Скопје велат дека Фуере своите изјави ги темели на изјава дадена од страна на медијаторот Метју Нимиц пред повеќе од два месеца каде пто како што велат тој јасно нагласил дека предмет на преговорите е само името но не и идентитетот. Прашањето на идентитетот е дел од преговорите, велат експертите зошто денеска Грците веќе бараат разграничување на населението коешто живее од двете страни на границата.

„Ние исто така зборуваме дека ние сме тие потомци на тие Македонци и во основа т
Грците овој идентитет на кој инсистираме последните три години тие нема никогаш да го прифатат...
ука се појави тој спор околу дефинирањето на историјата и дефинирањето на идентитетите. Кои Македонци сте вие, а кои ние?“

Овој проблем постои, вели Малевски само доколку нние нашиот идентитет го проекстираме во антиката област во којашто Грците го црпат својот идентитет. Малевски којшто тврди дека најпрвин предмет на преговорите било само прашањето за името. Аналитичарот Хисен Рамнадани за изјавите на амбасадорите во земјава вели дека станува збор за дипломатски изјави но дека во прашањето на името реално постои во вмешув ањето на историограгијата .

„Грците овој идентитет на кој инсистираме последните три години тие нема никогаш да го прифатат. И Груевски кога вика и стално е скепричен што ќе се постигне со Грците, тој е свесен за тоа. Грците за ова нема да попуштат, а и тој изгледа дека нема намера да попушти.“

изјави Рамадани.

Ваше мислење

Покажи ги коментарите

XS
SM
MD
LG