Достапни линкови

Куманово - Фармерите партнери на владата


Подобри денови за фармерите
Подобри денови за фармерите

Во согласност со законот за здружување, во тек е акција за евидентирање на членовите и нивно здружување, што ќе доведе и до посакуваните бенефиции

Федерацијата на фармерите во Македонија на Александар Стојановски од Куманово за деценија ипол работа во здружувањето на земјоделските производители и за неговиот ангажман во основањето на Федерацијата на фармерите му оддаде признание, а на кумановските земјоделци- членови во Здружението им даде бесплатни членски карти. <br /><br />&bdquo;Ова е неопходна потреба за евидентирање на нашите членови, бидејќи во државава има премногу претставници на земјоделци и земјоделски организации. Согласно Законот за здружување со ова треба да се стави ред, а процесот ќе помогне за евидентирање на членовите, како и обезбедување одредени бенефиции на фармерите&ldquo;.<br /><br />Изјави Ѓоко Данаилов претседател на Федерацијата на фармерите. Кумановскиот фармер Марјан Гиевски, раководител на репроцентарот на израелската раса овци аваси во селото Градиште за фармерството во Македонија вели:<br /><br />&bdquo;Последниве години не е лошо. Работите одат кон подобро.Владата најде пари за помош на земјоделците во Македонија. Федерацијата е добра замисла и ме радува што постои една хоризонтална асоцијација која ги сублимира сите други асоцијации на земјоделските производители&ldquo;.<br /><br />Алекандар Стојановски, првиот добитник на признанието за фармерското здружување не го крие задоволството поради тоа. Тој смета дека со зачленувањето на Здруженијата во Федерацијата ќе има список на сите институции и организации во областа на земјоделството,а Федерацијата пред Владата ќе ги постава за решавање проблемите на земјоделците. <br /><br />&bdquo; Само така земјоделството може да оди напред&ldquo;.<br />Вели Стојановски.<br /><br />Здружението на земјоделците во Куманово брои 800 членови-фармери и околу пет илјади пријатели-соработници,вели актуелниот претседател Нако Николовски.<br />
  • 16x9 Image

    Светлана Антиќ Јовчевска

    По завршувањето на Студиите по новинарство во Скопје во 1985 година започнува да работи како економски новинар во Куманово, а потоа како дописник на „Вечер“,соработник на „Нова Македонија“,„Утрински весник“,на МРТВ, МИА, Радио Дојче Веле и неколку неделници. Од основањето на Радио Слободна Европа известува за настаните од својот град.

XS
SM
MD
LG