Достапни линкови

Битола најавангардна дестинација


Битола - Широк сокак

Во конкуренција од над 300 градови учесници на светскиот туристички саем во Лугано, Битола ја доби наградата за најавангардна дестинација. Битола е град со визија и значајно минато

Во конкуренција од над 300 градови низ светот учесници на светскиот туристички саем во Лугано, Швајцараија, Битола ја доби наградата за најавангардна дестинација. Заслугата лежи во обидите на локалната самоуправа да создаде поволна атмосфера за развој на туризмот и изработка на материјали за промоција на културно-историските и природни богатства на градот. Ирена Ружин, престседател на Туристичкиот информативен центар од Битола, нагласува дека наградата и обезбеди на градот место на светската туристичка мапа.

,,Град со визија и значајно минато. Секоја од дестинациите што е наградена има посебнен третман во светот. Таа дестинација е претставена во списание во 300 000 примероци. Во него има цела страна за Битола и пишува дека е заводлив град. Имаме место на светски познатите страни за патување, значи стануваме препознатлива туристичка дестинација”- вели Ружин.
Имаме место на светски познатите страни за патување, стануваме препознатлива дестинација


Како придобивка од учеството на саемот во Лугано се и договорите што туристичката заедница ги потпишала со туроператори од странство за посета на Битола. На саемот имало над 66 000 посетители.

,,Важна е големата публика која се интересира за патување, која го користи овој саем за да одлучи каде ќе патува. Ова е саем на купување и продавање, ние бевме продавачи на сопствената дестинација и преку 500 акредитирани купувачи кои го плаќаат времето за да поразговараат со вас и да видат што ги интересира”- вели Марија Герас, учесник на саемот.

Хераклеја и Пелистер предизвикале најголемо внимание од богатата понуда изложена на битолскиот штанд.

,,Општина Битола имаше штанд од 18 метри квадратни со сопствена оригинална композиција. Мислиме дека ја опфативме целата понуда на Битола и битолскиот регион преку композиција од 12 посери од по 2,90 метри. Зборуваа за различни приказни и работи кои туристите можат да ги прават тука. Сето ова надополнето со брошурки како соодветен пропаганден материјал, двд филмови „Битола, бабам Битола“, како видео разгледница која зборува за културното и природното богатство што Битола го има и двд-то „Филмленд“- вели туризмологот Елена Петревска.

Туристичките работници признаваат дека во градот најчесто има транзит туристи кои остануваат по еден до два дена. Нивните обиди се насочени кон оддолжување на нивниот престој и донесување на што повеќе нови посетители.
  • 16x9 Image

    Жанета Здравковска

    Родена во Битола на 15.01.1977 година. Дипломирала на Педагошкиот факултет во Битола во 1999 година, а магистерски студии завршила на постдипломските студии по менаџмент на човечки ресурси на Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања во Скопје. Работела како новинар во повеќе локални редакции во Битола, а за Радио Слободна Европа известува од 2002 година. 

XS
SM
MD
LG