Достапни линкови

Програма - младите во акција


Националната Агенција за Европски образовни програми и мобилност во Република Македонија врши промоција на овие програми во повеќе градови, бидејќи во текот на годинава која изминува од повеќе градови од внатрешноста не се пријавени апликанти, како што се Дебар, Струга, Делчево и Берово.

Националната Агенција за Европски образовни програми и мобилност во Република Македонија врсши промоција на овие програми во повеќе градови, бидејќи во текот на годинава која изминува од повеќе градови од внатрешноста не се пријавени апликанти, како што се Дебар, Струга, Делчево, Берово итн.
Видовме дека интересот за учество во Програмите е рапидно зголемен, а работиме поинтензивно да ги заинтересираме сите за оваа програма и да сфатат дека можностите се многу големи за младите


На промоцијата на овие програми наманети за млади што се одржа во Дебар , беше речено дека Европа со овие програми нуди широки можности за младински активности а реализацијата на проектите е од големо значење за давањето на придонес на младите за Европските процеси.

,,Македонија се наоѓа сега во двојно поголеми можности. Може да се аплицира во Македонија во Агенцијата и во Извршната агенција на оваа Програма во Брисел. Македонските организации очекувам да бидат уште позаинтересирани да ја користат оваа програма. Видовме дека интересот за учество во Програмите е рапидно зголемен, а работиме поинтензивно да ги заинтересираме сите за оваа програма и да сфатат дека можностите се многу големи за младите"

објаснува кординаторката на програмата Снежана Манчева . Таа подвлекува дека во двата рокови за апликација до сега се понудени квалитетни проекти, но верува дека тој број може да се зголеми.

,,Во двата рока за апликација се финасирани седум проекти . Имајќи предвид дека вкупната сума која е финасирана е само 70 илјади евра, оваа е задоволителна бројка на финасирани проекти. Инаку бројот на проекти беше во првиот рок 20 додека во вториот 21.,“
Интерес има и сега зависи од дебарските навладини организации колку тие се подготвени за да аплицираат.


вели Манчева.

Таа додава дека со оглед дека промотивните активности не биле извршени целосно, се очекува зголемување на апликантите .

Фисник Сарачи од дебарскиот невладин сектор истакнува дека има интерес за овие програми и во Дебар, но неоходно е да се направи поголема активност за учество на овие програми.

,,Интерес има и сега зависи од дебарските навладини организации колку тие се подготвени за да аплицираат.“

Сарачи додава дека ако се говори реално, поединецни капацитети на НВО за подготовка на вакви проекти нема. Но треба да се направи одредена мрежа на НВО кои ќе можат да аплицираат на оваа програма. Според националната Агенција во 2010 година се очекува да се профатат 40 проекти на национално ниво во Македонија со средства во висина од над 400 илјади евра на граѓаните на земјите на ЕУ.
  • 16x9 Image

    Кенан Мимидиновски

    Кенан Мимидиновски, роден 1954 во Дебар. Завршил Правен факултет во Скопје, а со новинарство професионално се занимава 30 години. Најпрвин во Радио Дебар како новинар, а подоцна 12 години и како главен и одговорен уредник . Дописник на Радио Слободна Европа од Дебар е од 2001 година.

XS
SM
MD
LG